Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Predstavljanje novog romana Marka Gregura: ‘Vošicki’ iz Koprivnice kreće na književnu turneju

'Vošicki' će u petak, 19. lipnja biti predstavljen koprivničkoj publici

Novi roman Marka Gregura o intrigantnom liku i djelu Vinka Vošickog idućeg tjedna bit će predstavljen koprivničkoj publici.

Promocija počinje u petak, 19. lipnja u 20 sati u dvorištu Muzeja grada Koprivnice. Budu li vremenski uvjeti nepovoljni, događaj se seli na suho u Galeriju Mijo Kovačić. “Vošickog” će predstaviti promotor Mario Kolar, urednik Kruno Lokotar i sam autor, a ulomke iz romana čitat će glumac Marinko Prga.

– Lik Vošickog dugo me je intrigirao, kao i ideja da napišem roman o njemu, ali trebalo je sazreti vrijeme da se upustim u to jer nisam želio tek skicirati vrijeme u kojem je živio kao i njega samog, nego napraviti široku, višeslojnu fresku, što iziskuje puno vremena – rekao nam je Marko Gregur najavljujući promociju.

– Pritom ne mislim na proces pisanja, nego istraživanja. Satima sam istraživao i čitao dokumentaciju, slažući Vošickijev život u mozaik, kako bih si ga objasnio i shvatio ga. Kako je riječ o razdoblju od više desetljeća u kojima su se mijenjala ne samo politička uređenja i države, nego se čak i svijet dva puta stubokom promijenio, trebalo je pročitati puno toga. Tako da je samo pisanje, uvjetno rečeno, bilo lakši dio posla, s time da sam počeo pisati već tijekom istraživanja, pišući dijelove do njegova dolaska u grad, koji su posve fikcionalni – dodao je Gregur.

Snimio Marko Posavec.

A što ovaj roman znači za njega osobno?

– Zadovoljan sam romanom i čini mi se da su se dvije godine rada isplatile. Roman je “ušao” među čitatelje unatoč čitavoj situaciji i zastoju uzrokovanom virusom, medijski je izvrsno prihvaćen, kao i od strane kritike. Sretan sam što se svidio Vošickijevu posinku Miroslavu Vlahoviću, kojemu sam ga odnio isti dan kad je stigao iz tiskare. Gospodin Vlahović je rekao da mu se čini kao da Vošicki opet živi među nama, a nadam se da će tu i ostati. Knjižnice ga nabavljaju, za knjižnice ga je otkupilo i Ministarstvo kulture, koje je prepoznalo već i rukopis romana te mi dodijelilo stipendiju za njegovo pisanje, a zatim i financiralo njegovo objavljivanje, a veseli me da je više desetaka primjeraka na inicijativu gradonačelnika Jakšića kupio Grad Koprivnica, kako bi ga poklanjao onima koji nam dođu u posjet – kazao je Gregur.

Nakon sveopće stanke gotovo svih aktivnosti u državi zbog koronavirusa, život se vraća u normalne okvire pa je napokon moguće organizirati i promocije. “Vošicki” tako upravo iz Koprivnice kreće na turneju.

– Malo se sve odužilo, ali konačno kreću predstavljanja. Prije jeseni roman će biti predstavljen u Križevcima i Bjelovaru, a za rujan i listopad već je dogovoreno 7-8 predstavljanja. Prvo predstavljanje, kao i uvijek, bit će u Koprivnici. U petak, 19. lipnja, u dvorištu Muzeja grada Koprivnice, odnosno, u slučaju lošeg vremena, u Galeriji Mijo Kovačić, roman će predstaviti urednik Kruno Lokotar te sveučilišni profesor i kritičar Mario Kolar, a ulomke iz romana čitat će glumac Marinko Prga. Vjerujem da će to biti lijepa književna večer, kojom će se Vošicki simbolično vratiti u grad u kojemu je proveo najveći dio svoga života, učinivši ga važnim književnim mjestom 20-ih godina 20. stoljeća. Pozivam Koprivničanke i Koprivničance, kao i sve ostale, da nam se priključe u dvorištu ustanove, za osnivanje koje je inicijativu predao upravo Vošicki – zaključio je Gregur.

zatvori