Subota, 20. travnja 2024.

Poziv na predavanje: Je li Stridon Štrigova i gdje je rođen sveti Jeronim?

Povijesno društvo Koprivnica i Muzej grada Koprivnice pozivaju vas na predavanje ‘Dvojbe oko lokacije Stridona – rodnog mjesta svetog Jeronima’ ovog četvrtka, 4. lipnja u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.

Predavanje je organizirano povodom 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima (420. – 2020.), a održat će ga akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar. Počinje u 19 sati.


Rasprave o lokaciji Stridona, rodnoga mjesta svetog Jeronima, koji je nesumnjivo rođen na teritoriju Hrvatske, traju već stoljećima. Te su rasprave pojačane nakon izdavanja hrvatskog prijevoda slavnoga djela o svetom Jeronimu pavlina Josipa Bedekovića (2017.) te pogotovo danas kada se obilježava 1600. godišnjica smrti najvećeg sveca rođenog u Iliriku.

Na predavanju će akademik Dragutin Feletar osobito govoriti o tezama pavlina Josipa Bedekovića da je Stridon zapravo današnja Štrigova u gornjem Međimurju. Sveti Jeronim sam je napisao da je rođen na granici Dalmacije i Panonije. Uz to, rimski papa Nikola V. izdao je 1447. grofovima Celjskim posebnu bulu u kojoj izrijekom tvrdi da je sveti Jeronim rođen u Štrigovi. Velik broj velikana europske historiografije (među njima Bombardije, Valvasor i drugi) tvrde da se antički Stridon nalazi na lokaciji Štrigove. Gotovo svi stari kartografi na svojim kartama naznačuju uz lokalitet Štrigovu i dodatak: “Rodno mjesto svetog Jeronima”. U Štrigovi je u kasnom srednjem vijeku izgrađena crkva posvećena svetom Jeronimu, a uz nju se nalazi i čudotvorni izvor vode velikog sveca. Ovamo je narod sve do početka 20. stoljeća masovno hodočastio kako bi se utekao činima svetog Jeronima.

zatvori