Srijeda, 27. ožujka 2024.

Policija prijavila 38-godišnjaka zbog utaje poreza: Lažnim računima državi uskratio 2,6 milijuna kuna PDV-a

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 38-godišnjakom s područja Zagrebačke županije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je on, kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Zagrebačke županije, tijekom 2016. godine pribavio nevjerodostojne račune drugog trgovačkog društva, s područja Koprivničko-križevačke županije, te omogućio njihovo evidentiranje u poslovnim knjigama svoje tvrtke kako bi izbjegao plaćanje poreza. Vrijednost računa bila je oko 10 i pol milijuna kuna pa mu se na teret stavlja da je državni proračun oštetio za 2,6 milijuna kuna PDV-a.

Također, u poslovnim knjigama svoje tvrtke proknjižio je neistinite fakture kao istinite radi ostvarivanja prava na odbitak pretporeza.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

zatvori