Srijeda, 17. travnja 2024.

Pakasin: Otvoren je poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, prijavite se na vrijeme

Prije nekoliko dana Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je novi javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Podsjetio je na to danas v.d. predsjednika županijske organizacije Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Koprivničko-križevačke županije Goran Pakasin, nositelj HNS-ove liste u II. izbornoj jedinici. Na ovaj se poziv, rekao je, čekalo godinama, a procedura je sada manje komplicirana:

– 25. lipnja objavljen je javni poziv. Ljudi imaju vremena do 1. rujna da pribave svu dokumentaciju, znači nije da je kratki period, ali dolazi nam ljeto, treba prikupiti svu dokumentaciju i ponude i sve to pregledati, tako da apeliram na sve građane koji imaju prostora za to i koji se vide u tom pozivu da što prije krenu u pribavljanje dokumentacije – rekao je Pakasin na konferenciji za medije.

Snimio Marko Posavec.

Osnovni uvjet je da objekt bude legaliziran, zatim da nije dograđivan, da je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje i da ima najviše tri stambene jedinice, bruto površine 600 kvadrata ili manje. Procedura je za obiteljske kuće pojednostavljena, a najvažniji dokument je energetski certifikat. U kontinentalnom dijelu Hrvatske prijaviti se mogu objekti energetskog razreda D ili lošijeg, a Pakasin je pojasnio i što sve ulazi u sufinanciranje:

– Ulazi toplinska izolacija ovojnice i zamjena vanjske stolarije; to je osnovni dio. Uz taj osnovni dio, može se ići na neka cjelovita rješenja pa da se to proširi toplinskim pumpama, kotlovima na sječku ili pelete, dizalicama topline ili fotonaponskim sustavima. Znači, moguće je i te dodatne stvari uključiti u energetsku obnovu i naglašavam dosta je veliko sufinanciranje, do 60 posto.

Cijeli iznos unutar poziva je 203 milijuna kuna, od čega 20 posto ide na program energetske obnove obiteljskih kuća za vlasnike koji su u opasnosti od energetskog siromaštva – njima se sufinancira stopostotni iznos.

Upravo jučer Fond je objavio poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Ako građani pripreme projekt pa ne prođe, neće propasti jer će biti još natječaja, poručio je Pakasin i zaključio da je to još jedan primjer zelenih politika u praksi, istaknuvši da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u proteklom mandatu pod vodstvom HNS-ovog Predraga Štromara bilo jedno od najuspješnijih po povlačenju sredstava iz EU fondova i to za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada.

Snimio Marko Posavec.
zatvori