Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ovlašteni sudski vještak stiže na Piškornicu

Vještak će utvrditi svrhu koeficijenta zbijenosti koja se iskazuje na okolišnoj dozvoli i dozvoli za gospodarenje otpadom te dati pregled i usporedbu s drugim odlagalištima

Općinski sud u Koprivnici prihvatio je prijedlog društva Piškornica sanacijsko-odlagalište za osiguranje dokaza vještačenjem cijelog odlagališta otpada koje će obaviti ovlašteni sudski vještak.

– Vještak će utvrditi svrhu koeficijenta zbijenosti koja se iskazuje na okolišnoj dozvoli i dozvoli za gospodarenje otpadom te dati pregled i usporedbu s drugim odlagalištima. Dat će i stručnu ocjenu jesu li postignuti koeficijenti zbijenosti otpada u skladu s pravilima struke te stručnim i znanstvenim spoznajama baziranim na praksama rada odlagališta neopasnog otpada – objašnjavaju u društvu Piškornica sanacijsko-odlagalište.

Dodaju da će vještak dati i stručno mišljenje je li u okviru izmjerenog volumena na četvrtoj plohi bilo moguće zbrinuti dodatnih 40.000 tona otpada, uz specifičnosti vrsta otpada i vremena odlaganja.

– Ta količina u javnosti se navodi kao sporna, pa želimo otkloniti sve dvojbe vezane uz koeficijent zbijenosti i količine otpada. Rezultate sudskog vještačenja objavit ćemo javno na našim mrežnim stranicama – ističu.

Podsjećaju kako je u ožujku uprava društva zatražila izvanredni nadzor državnog inspektorata, koji je uključivao i geodetske snimke s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja odloženog otpada na sve četiri plohe odlagališta.

– Nalaz državnog inspektorata dostavljen u svibnju evidentirao je podatke o zaprimljenim količinama otpada iskazane i u javno dostupnim izvješćima o količinama otpada i izvješću o poslovanju društva, koja su svim građanima javno dostupna na internetskim stranicama tvrtke – napominju.

zatvori