Petak, 19. travnja 2024.

Nacionalni stožer: Imamo 18 novih slučajeva, nove mjere uvode se selektivno po županijama

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 18 slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije, prvoj u više tjedana.

Nastavak je to povećanja broja oboljelih u posljednjih nekoliko dana. Od četvrtka do subote potvrđen je 41 novi slučaj, nakon više od tri tjedna malo ili nimalo novozaraženih dnevno.

Ukupan broj oboljelih od početka epidemije u Hrvatskoj porastao je na 2.317. Trenutno je 71 osoba aktivno pozitivna na COVID-19.

Od danas potvrđenih novih slučajeva 10 je u Gradu Zagrebu, 5 u Osječko-baranjskoj županiji te po jedan u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nitko od njih nema teže simptome, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Hospitaliziranih je 9, nema pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 276 osoba.

Ministar Beroš rekao je da je u Hrvatskoj trenutno 205.249 turista, od kojih 154.530 stranih. Među turistima nema zaraženih, istaknuo je.

Od zadnjeg značajnijeg porasta do danas 55 je novooboljelih. 20 su uvezeni slučajevi, 35 su njihovi kontakti, rekao je ministar.

– Moramo biti svjesni da je to bolest s mogućim opasnim posljedicama. Znamo da društveni i gospodarski život moraju ići dalje. No zdravlje i život ljudi su najvažniji. Stoga ćemo i dalje nastaviti pratiti epidemiološku situaciju te po potrebi uvoditi mjere – kazao je Beroš.

U županijama u kojima se bilježi porast oboljelih – Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji – zabranjeni su posjeti domovima za starije i nemoćne kao i izlasci korisnika iz domova, a zabranjeni su i posjeti pacijentima u bolnicama. Obavezna je zaštitna oprema za zdravstvene djelatnike, a uvodi se i testiranje zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

zatvori