Snimio Marko Posavec.
Tri godine nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika Koprivnice, Mišel Jakšić obratio se medijima kako bi rezimirao što je sve u gradu napravljeno u dosadašnjem tijeku mandata i što se sve planira u narednom razdoblju.

Jakšić je, prije svega, zahvalio kako građanima na povjerenju i podršci, tako i kritičarima koji ih, rekao je, tjeraju da budu bolji i brži.

– Lijepo je znati da imaš povjerenje u gradu veličine i značaja Koprivnice, gradu koji doista jako puno znači u hrvatskim okvirima. Vjerujem da nam je to ovoga puta najbolje pokazala ova korona-kriza – kazao je Jakšić pa podsjetio na neke od najznačajnijih projekata realiziranih u proteklom razdoblju.

Komunalno gospodarstvo i infrastruktura

– U ove tri godine uložili smo više od 40 milijuna kuna vlastitih sredstava u podizanje komunalnog standarda u Koprivnici – ustvrdio je Jakšić. – Bilo bi teško pobrojati gdje se sve nešto radilo. Važno je istaknuti da smatramo da smo našli dobru ravnotežu između razvoja centra grada i prigradskih naselja.

U Gradskoj upravi, objasnio je Jakšić, zacrtali su si cilj da komunalni nivo prigradskih naselja s vremenom izjednače sa središnjim dijelovima grada.

– Izgrađena je spojna cesta Reka – Starigrad, novo reciklažno dvorište u Herešinu, obnovljena je Ulica hrvatske državnosti, asfaltirali smo u Bakovčicama, Draganovcu, na Vinici, na Podolicama, u Herešinu, po Lenišću… Veseli nas svaka nova ulica u koju smo doveli asfalt i ispunili ljudima ono što smo obećali – istaknuo je gradonačelnik Koprivnice.

Za to je zaslužan cijeli komunalni sustav Grada u kojem su Komunalac, Koprivničke vode i Koming, dodao je:

– Imamo visok komunalni standard, jednu od najnižih cijena energenata i odvoza otpada u Hrvatskoj, lideri smo što se tiče razvrstavanja otpada, a danas mogu najaviti da ćemo se uskoro vidjeti na otvorenju solarne elektrane na Cerinama i na predstavljanju projekta kompostane u Herešinu čime ćemo cijeli taj krug staviti u željene okvire.

Snimio Marko Posavec.

Tu je i Aglomeracija Koprivnica, projekt “težak” 512 milijuna kuna, najveći takav projekt u koprivničkoj povijesti. Ovih dana ide objava javne nabave za najveći dio radova, najavio je Jakšić. Uz to, spomenuo je i višemilijunske investicije KC voda u posljednje tri godine – Vinica, Podolice, Draganovec… – te najavio skorašnju prezentaciju novih projekata.

Dodao je i da u ovoj godini očekuju urediti oko 12 kilometara šljunčanih prometnica novom podlogom, što će ponajprije osjetiti stanovnici prigradskih naselja.

Što je s obnovom Zrinskog trga i novog looka centra Koprivnice?

– Ta investicija ide svojim tijekom. Malo smo usporili tempo s obzirom na koronu koja će nas natjerati na određene promjene, ali od uređenja središta Koprivnice se ne odustaje i ona ide dalje – konstatirao je Jakšić.

Trim-staza na Crnoj gori dugo nije bila tako popularna kao sada zahvaljujući koroni, dodao je, te najavio da će i ona biti uređena i obnovljena.

Snimio Marko Posavec.
Odgoj i obrazovanje

Puno se, kaže Jakšić, radilo i na odgojno-obrazovnim objektima. Dovršena je energetska obnova Osnovne škole “Braća Radić”, a to se upravo radi i na Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski”. Obnovljen je vrtićki objekt Loptica u Svilarskoj, gradi se novi vrtić u Starigradu, a obnovljen je i središnji objekt Dječjeg vrtića Tratinčica.

Osim toga, riješeni su prostori za topli obrok u školama u Bakovčicama i Starigradu, a uskoro će krenuti takvi radovi i na Područnoj školi Vinica gdje je prvo bilo potrebno sanirati krovište.

Sveučilište Sjever dobilo je menzu, a upravo je jučer potpisan ugovor o izgradnji studentskog doma.

– Jako se veselimo toj investiciji, bez obzira na to što negdje drugdje studentske domove i menze gradi država, a kod nas je “uzdaj se u se i u svoje kljuse”, ali tako to valjda kod nas u Podravini ide: sve na kraju moramo izgraditi sami – komentirao je Jakšić.

Uz redovne gradske stipendije, ove godine uvedeno je posebno stipendiranje deficitarnih zanimanja i određenih programa na Sjeveru za koje je, kazao je Jakšić, procijenjeno da će puno značiti Koprivnici u budućnosti.

Snimio Marko Posavec.

Cijena vrtića jedna je od najnižih u Hrvatskoj, drugo dijete plaća 50%, treće ide besplatno, podsjetio je Jakšić i dodao da je Koprivnica lider po broju dadilja i uloženim sredstvima u te djelatnosti.

Najavio je i nove detalje o dugoočekivanim investicijama u osnovno školstvo:

– U narednih mjesec dana idemo s tenderom za projektiranje i gradnju osnovne škole na Podolicama, 42,5 milijuna kuna plus PDV, a isto tako s tenderom za gradnju dvorane kod Osnovne škole “Đuro Ester”. Kroz 7 do 10 dana imat ćemo prezentaciju s 3D prikazom kako će ta buduća dvorana izgledati. Investicija je “teška” 10 milijuna kuna – najavio je.

Poduzetništvo

Uz novi Inkubator kreativnih industrija, lani je predstavljen set mjera za poduzetništvo u zonama Dravska i Radnička, za koje danas u Gradu imaju potpisanih 13 ugovora.

– Korona je to malo usporila, ali uskoro možemo očekivati “prve lopate”. Dravska i Radnička na najboljem su putu da budu rasprodane i već sada imamo neke nove ideje za nastavak razvoja poduzetništva – najavio je Jakšić i podsjetio na to da je Koprivnica među prvima u Hrvatskoj predstavila antikorona mjere.

Bila su tu i značajna ulaganja u kulturu, istaknuo je Jakšić. Potpuno je obnovljena dvorana Domoljub, a Galerija Mijo Kovačić bila je prvo kapitalno ulaganje u kulturu u 20 do 30 godina, kazao je. Spomenuo je i da Grad za udruge i nezavisnu kulturu izdvaja 1,6 milijuna kuna.

Snimio Marko Posavec.

Podignuta su materijalna prava zaposlenicima ustanova u kulturi, odgojiteljicama u vrtiću, vatrogascima, ali i u Komunalcu i KC vodama, dodao je Jakšić:

– Moram te ljude pohvaliti jer kad smo donijeli odluku da ćemo se odreći nečega, da budemo uz ljude koji zbog korone imaju velikih egzistencijalnih problema, sindikalisti, ravnatelji i članovi uprava bili su više nego korektni. Našli smo model kako da se cijeli sustav Grada ipak nečega odrekne i da pokaže da je solidaran s onima koji su se našli u teškoj situaciji.

Naknada za novorođenčad podignuta je na 1500 kuna, podignut je cenzus za božićnice i uskrsnice za umirovljenike, uvedene su božićnice i uskrsnice za osobe s invaliditetom, udruge Bolje sutra i Latice dobile su zgrade na korištenje u Kampusu, a jedan je objekt dobilo i Podravsko sunce.

Snimio Marko Posavec.

A gradske su financije, ustvrdio je Jakšić, stabilne.

– Godine odricanja i određenih promjena u sustavu Grada donijele su nam situaciju da bez obzira na najavljenu korona-krizu imamo stabilne gradske financije. Naša zaduženost je najmanja u povijesti, deficit je također došao na rekordno nisku razinu. Osjeti se određeni pad prihoda u proračunu, ali on je još uvijek, da pokucam u drvo, zahvaljujući snažnoj industriji koju imamo manji nego u nekim drugim krajevima Lijepe naše – kazao je.

Toj stabilizaciji financija, prema Jakšićevim riječima, doprinijeli su i EU projekti, njih ukupno 29 vrijednih 82 milijuna kuna, ne računajući Aglomeraciju. Zbog toga je Koprivnica unazad godinu dana u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, pohvalio se gradonačelnik.

U narednom razdoblju tu je izgradnja već najavljenih novih rotora na prometnicama, u Gradu već imaju lokaciju nove poduzetničke zone, a spominju se i nove gradske obilaznice.

– To je jako velik posao, ali uopće ne sumnjam da imamo dovoljno energije da to sve ostvarimo. Sigurno je da imamo jako puno dobre volje, elana i optimizma da zajedno odgovorimo jednom novom trenutku u životu grada Koprivnice i Republike Hrvatske – zaključio je Jakšić.

Koronaminus

Nakon prvog kvartala koji je, rekao je Jakšić, bio rekordan u povijesti Grada Koprivnice, u protekla dva mjeseca gradska blagajna bilježi pad od 10 do 11 posto, odnosno oko 5 do 6 milijuna kuna.

– Možemo očekivati da će ta brojka do jeseni još porasti. No, nemamo pravo na pesimizam. Kad vidim kakvo je stanje kod kolegica i kolega iz drugih krajeva Hrvatske koji nemaju tako snažnu industriju, moramo si reći da nije sjajno, ali je bolje nego drugdje – kazao je Jakšić.