Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Legendarni koprivnički branitelj Zvonko Pandurić Stric dobio svoj spomenik

Piše Valentino Štefanek za Prigorski.hr.

Zvonko Pandurić Stric, koprivnička legenda i glavni akter plakata ‘Hrvatska vas zove’, plakata koji je tisuće branitelja potaknuo na sudjelovanje u Domovinskom ratu dobio je svoj spomenik.

Spomenik je naručila Općina Rešetari, a izradio ga je Dragutin Ciglar Lao.

– Iz Općine su mi dali slobodne ruke da napravim spomenik braniteljima njihovog kraja. Dali su mi neke smjernice kojih sam se pridržavao. U međuvremenu sam završio u bolnici. Najveća djela nastaju u najvećoj muci ili u najvećoj sreći. Sjetio sam se plakata “Hrvatska vas zove” i našeg Zvonka Pandurića Strica – rekao je Ciglar za Prigorski.

Naglasio je kako upravo taj plakat potaknuo mnoge mlade ljude da se pridruže obrani domovine.

– Odlučio sam tako napraviti Strica Pandurića. Kada sam im rekao za ideju, svi su bili oduševljeni. Nekoliko je branitelja došlo vidjeti kip, došao je tako neki dan jedan branitelj iz Vukovara koji je rekao da je upravo plakat po kojem sam napravio spomenik u najtežim danima davao nadu – kazao je Ciglar istaknuvši kako smatra da mu je upravo ovaj kip vrhunac karijere.

Foto: Valentino Štefanek / prigorski.hr

Za izradu spomenika Ciglaru je bilo potrebno 48 dana. Ovo je prvi spomenik koji je dobio ovaj legendarni koprivnički branitelj.

– Srce me boli što spomenik nije ostao u Koprivnici. Stric Pandurić je bio jedna posebna osoba, jako puno ljudi je pomogao. Osobno sam ga poznavao, s ovim spomenikom se pokušavam na neki način odužiti čovjeku s kojim sam bio jako dobar. Neki branitelji su ga htjeli otkupiti da bi ostao u Koprivnici, no Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari, nije htio ni čuti da ovaj kip ne završi u Rešetarima. Nema tih novaca da bi ga Općina prodala, tako da sam i s druge strane ponosan jer u Općini toliko cijene spomenik – naglasio je.

Nekoliko je puta promijenjen termin svečanog otvorenje spomenika. Za sada se predviđa otvorenje krajem lipnja.

– Problem je u tome što su brojne braniteljske udruge najavile svoj dolazak, nekoliko tisuća branitelja već sad najavilo je svoj dolazak. Tako da sada čekaju u Općini zeleno svjetlo od nadležnih službi za otvorenje, zbog situacije s koronavirusom – istaknuo je.

Foto: Valentino Štefanek / prigorski.hr

Dodao je kako je i sam Vladimir Kostjuk, autor fotografije na plakatu, došao vidjeti spomenik.

– Vladimiru je Stric bio jedan od najboljih prijatelja. Toliko je bio sretan i ponosan što je Stric dobio spomenik. To mi kao autoru, jako puno znači – zaključio je.

Valentino Štefanek/prigorski.hr

Foto: Valentino Štefanek / prigorski.hr
Foto: Valentino Štefanek / prigorski.hr
Foto: Valentino Štefanek / prigorski.hr