Srijeda, 24. travnja 2024.

Poslastica za filmoljupce: Retrospektiva Xaviera Dolana u Kinu Velebit

Uoči projekcije prvog filma iz retrospektive, uvodnu riječ u Dolanovo stvaralaštvo održat će Karla Lulić

Za sve filmoljupce Kino Velebit pripremilo je filmsku poslasticu: retrospektivu filmova Xaviera Dolana, poznatog kanadskog wunderkinda, glumca, redatelja, scenarista, producenta i montažera.

Program započinje 9. lipnja projekcijom nagrađivane egzistencijalne drame i redateljevog prvijenca “Ubio sam majku” (2009.) koji je Dolan režirao u dobi od svega 19 godina. 10. lipnja na programu je nagrađivana, provokativna, romantična drama “U svakom slučaju, Laurence” (2012.) kojom se Dolan potvrdio kao promišljen i zreo filmaš formiranog umjetničkog senzibiliteta, što potvrđuju i brojne nagrade na filmskim festivalima.

11. lipnja na programu je egzistencijalna psihološka drama s elementima trilera “Tom na farmi” (2013.) koja je na festivalu u Veneciji ovjenčana nagradom FIPRESCI.

Retrospektiva se nastavlja 16. lipnja psihološkom egzistencijalnom dramom “Mama” (2014.) koju mnogi smatraju njegovim najuspjelijim filmom. Na festivalu u Cannesu ovjenčan je Nagradom žirija.

Program završavamo obiteljskom psihološkom dramom “Samo je kraj svijeta” (2016.), ovjenčanom Velikom nagradom žirija i nagradom ekumenskog žirija u Cannesu 17. lipnja.

Uoči projekcije filma “Ubio sam majku” u utorak, 9. lipnja u 20 sati, uvodnu riječ u stvaralaštvo Xaviera Dolana dat će Karla Lulić, redateljica, scenaristica i producentica te predsjednica udruge “Dobar film”.

Sve projekcije počinju u 20 sati.

Retrospektiva se održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, a cijena ulaznice je 15 kuna.

zatvori