Foto: Sonja Barčanec.
Kao što je još jučer objavljeno, početak ovogodišnjeg Ljeta na Zrinskom je otkazan. Koncertom Jelene Rozge na velikoj pozornici na Zrinskom trgu u petak, 26. lipnja trebalo je biti otvoreno peto izdanje ove ljetne manifestacije.

No, zbog novog širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj Grad Koprivnica je s planiranim programima i aktivnostima odlučio pričekati jer, kako je danas poručio gradonačelnik Mišel Jakšić, okupljanje velikog broja ljudi na istom mjestu u ovom je trenutku preriskantno:

– Bit će Ljeta na Zrinskom, možda ove godine, ako ne onda druge, ali naša procjena je da moramo preuzeti odgovornost koliko god to bilo nepopularno i voditi brigu o interesima i zdravlju građana Koprivnice i ovog našeg koprivničkog kraja. Ne možemo se kockati jer znate da svi mi na kraju živimo od gospodarstva i možemo si samo zamisliti da nam se nakon otvaranja Ljeta na Zrinskom korona pojavi u Podravki, Belupu, Hartmannu, Carlsbergu, da se ne daj Bože moraju zatvoriti neki pogoni, kakve bi to imalo dramatične posljedice na gospodarstvo i sam život u gradu Koprivnici.

Gradonačelnik Jakšić na današnjoj je konferenciji za medije kritizirao rad Nacionalnog stožera civilne zaštite. Kako je rekao, postalo je nejasno koje su krajnje upute za građane i koliki je uopće broj zaraženih.

– Ono što gledamo ovih dana u Republici Hrvatskoj pokazuje da je Nacionalni krizni stožer, koji sam osobno u nekoliko navrata javno hvalio, apsolutno izgubio kompas, apsolutno se prebacio u predizborni mod. Svakodnevno gledamo kako nam se Nacionalni stožer raspada pod svjetlima reflektora i pred kamerama.

Zbog parlamentarnih izbora smo se prebrzo previše opustili, dodao je Jakšić, što se posebno odnosi na premijera Andreja Plenkovića koji “nakon kontakta sa zaraženom osobom svjesno izbjegava samoizolaciju”.

– Njemačka je puno uređenija zemlja od Hrvatske, no očito da mi znamo nešto bolje od njih. Oni i dan-danas igraju utakmice bez publike, mi smo već pozvali publiku nazad i svašta nešto, a sad se čudimo što nam se to otrglo kontroli i gdje su stvari krenule krivo. Naravno da tome ne pomaže ni kad imamo premijera gdje je cijela njegova regimenta završila u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom, jedino je procjena struke da ako si premijer i predsjednik Vlade onda za tebe to ne važi pa ne moraš ići u samoizolaciju.

Gradonačelnik se na kraju ispričao Koprivničancima što sutra neće moći uživati u koncertu na Zrinskom trgu, no, kako je rekao, prioritet Grada Koprivnice sada je voditi brigu o zdravlju svih nas.