Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO U tijeku je sjednica Županijske skupštine, proračun za prošlu godinu bio je povod za raspravu vijećnika

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije sastali su se danas na 19. po redu sjednici koja se zbog protuepidemijskih mjera opreza održava u koprivničkom Domu mladih.

Na dnevnom redu je 37 točaka, a prva se odnosi na donošenje godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu. Župan Darko Koren najprije je predstavio prošlogodišnje brojke; naveo je kako su ukupni primici i prihodi u 2019. godini iznosili otprilike 456 milijuna kuna, dok su rashodi i izdaci iznosili oko 447 milijuna kuna.

– Ovo je po meni najvažnija točka dnevnog reda iako su i sve ostale bitne, no mora se položiti račun za godinu koja je iza nas. Dakle, možemo izvesti zaključak da smo u 2019. godini na dan 31. prosinca u proračunskom minusu od 43,5 milijuna kuna, što se u najvećem dijelu odnosi na gubitak koprivničke Opće bolnice. Činjenica je da je sustav zdravstva koncipiran na takav način da prihodi koje zdravstvene ustanove dobivaju temeljem svojih prava HZZO-a nisu dovoljni da se podmire svi oni troškovi koji se tijekom godine stvore. Nažalost, ti se gubici generiraju iz godine u godinu dok se ne saniraju iz državnog proračuna ili nekih drugih izvora. Treba naglasiti i da je sama Županija u plusu 8,2 milijuna kuna. Spomenuti gubitak od 43,5 milijuna kuna generira isključivo minus poslovanja naše bolnice – rekao je župan Koren nakon čijeg je govora uslijedila rasprava.

Foto: Sonja Barčanec.

– Moram reći da nećemo podržati izvršenje proračuna, bit ćemo protiv. Smatramo da više sredstava treba biti izdvojeno za stvari koje bi mogle unaprijediti našu županiju. Županija je u minusu 43,5 milijuna kuna, neovisno o tome što je to dug bolnice, to je naš dug i temeljem svega toga protiv smo izvršenja proračuna. Pitam župana zašto smo dizali kredit za dvorane ako smo u spomenutom plusu od 8 milijuna? Ako imamo sredstva, zašto se dižu krediti? – upitala je SDP-ova Marija Vukobratović.

Foto: Sonja Barčanec.

Za govornicu je potom stao HDZ-ov Damir Felak koji smatra da je izvješće objektivno napravljeno, a minusi, pogotovo oni koji se odnose na zdravstveni sustav, sastavni su dio svakog proračuna.

– U ime Kluba Hrvatske demokratske zajednice pozdravljam izvješće, ne bi trebalo biti nikakvih problema da se usvoji jer govori o prošlom periodu, onom koji je iza nas. Dio primjedbi stoji, no problem bolnice ne postoji samo kod nas već u cijeloj Hrvatskoj. Sve županijske bolnice imaju minuse jer zdravstveni sustav nije odgovarajuće riješen i tu će se svakako nešto morati učiniti u budućnosti. Za vrijeme ove krize mogli smo vidjeti da daleko bogatije zemlje nemaju dobro riješen zdravstveni sustav, nažalost imale su daleko veći broj umrlih i oboljelih, tako da možemo reći da naš ipak jako dobro funkcionira unatoč problemima financiranja – rekao je Felak i usto pohvalio rad Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite zbog čijeg je napornog rada omogućeno okupljanje članova Županijske skupštine.

Odluka o izvršenju proračuna za 2019. godinu nakon rasprave donijeta je s 23 glasa za, tri protiv i šest suzdržanih.

Članovi Županijske skupštine na sjednici će se još dotaknuti izvješća o radu županijskih ustanova, Savjeta mladih, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Koordinacije za ljudska prava, a raspravljat će i o izvješćima o radu i financijskim rezultatima zdravstvenih ustanova.

Sjednicu možete uživo pratiti ovdje:

zatvori