Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO/VIDEO Svečanom sjednicom i paljenjem ivanjskog krijesa proslavljen Dan općine Koprivnički Ivanec

FOTO/VIDEO Svečanom sjednicom i paljenjem ivanjskog krijesa proslavljen Dan općine Koprivnički Ivanec

0
FOTO/VIDEO Svečanom sjednicom i paljenjem ivanjskog krijesa proslavljen Dan općine Koprivnički Ivanec
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i tradicionalnim paljenjem velikog ivanjskog krijesa proslavljen je Dan općine Koprivnički Ivanec.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali saborski zastupnici iz prethodnog saziva Željko LackovićBranko Hrg, gradonačelnici Mišel JakšićHrvoje Janči, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat te brojni drugi uvaženi gosti.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović čestitao je svim okupljenima sutrašnji blagdan sv. Ivana Krstitelja, kao i imendan svim Ivanama i Ivanima, te podsjetio na turbulentne mjesece koji su iza nas. Pandemija se osjetila i u Općini Koprivnički Ivanec zbog čega su odgođeni neki planirani projekti i investicije, no uz velike napore puno je toga i odrađeno, kazao je načelnik Švegović te prvenstveno izdvojio vrtić:

– Za vrtić smo pokrenuli postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije i predali smo zahtjev za ishođenjem građevinske dozvole. Dokumentaciju je izradila tvrtka Petgrad, a njena je ukupna vrijednost bila 148.750 kuna s PDV-om. Vrtić bi imao kapacitet 70 do 75 djece u pet skupina, a njegova je ukupna planirana vrijednost oko 3,2 milijuna kuna – istaknuo je načelnik.

Snimio Marko Posavec.

– Pokrenute su i izmjene i dopune glavnog projekta i građevinske dozvole za projekt izgradnje Osnovne škole Koprivnički Ivanec sa sportskom dvoranom. Očekujemo da će se u novom programskom razdoblju Europske unije 2021. – 2027. iznaći sredstva za njenu izgradnju putem europskih fondova – dodao je Švegović.

U planu je i izgradnja pješačko-biciklističke staze između Ivanca i Kunovca koja u dijelu do naselja Goričko uključuje i postavljanje stupova javne rasvjete. Vrijednost izgradnje staze je oko 3 milijuna kuna. Za realizaciju projekata izgradnje dječjeg vrtića i nogostupa i staze u Vinogradskoj ulici do naselja Kunovec, Općina Koprivnički Ivanec će se kreditno zadužiti kod Zagrebačke banke kreditom u iznosu od 6 milijuna kuna s rokom otplate od 7 godina, kazao je načelnik.

Osvrnuo se i na projekt rekonstrukcije društvenog doma u Goričkom koji je 2018. godine kandidiran na raspisani natječaj LAG-a Podravina. Projekt je odobren za financiranje u stopostotnom iznosu te je 12. veljače ove godine potpisan ugovor. Ukupna vrijednost projekta je 143.060 kuna s PDV-om, a nakon raspisanog natječaja iznos za uređenje društvenog doma iznosi 240.000 kuna.

Snimio Marko Posavec.

Još je u drugoj polovici prošle godine počela sanacija nerazvrstanih cesta na području općine, kazao je Švegović, pa su tako sanirane sve ceste na području naselja Koprivnički Ivanec i Goričko, kao i Ulica braće Radić u Kunovcu. Vrijednost radova bila je 330 tisuća kuna. Sanacija je u narednom razdoblju planirana i za područja naselja Botinovec i Pustakovec. Na nekim dijelovima radovi su već završeni, a ostatak će se odraditi do kraja godine, najavio je Švegović te naglasio da Općina konstantno održava svoje nerazvrstane ceste saniranjem oštećenja, malčiranjem i tako dalje.

– U naselju Botinovec počeli smo ulagati u obnovu sportskog objekta kod nogometnog igrališta NK Rudar, za što ćemo ove godine izdvojiti 30 tisuća kuna. Započet ćemo i postupak nadogradnje društvenog doma u Botinovcu garažom za vatrogasnu cisternu te prostorijama za udrugu žena i DVD – kazao je Švegović.

U Pustakovcu je za ovu godinu planirano uvođenje plinskog priključka i izrada grijanja u sportskom objektu kod nogometnog igrališta. U suradnji s Koprivničkim vodama u izradi je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju fekalne kanalizacije u Pustakovcu, a u prvoj polovici godine Općina je financirala i tapeciranje klupa u društvenom domu.

Općina i dalje redovito sufinancira program gerontodomaćica u suradnji s Klubom Mariška; četiri gerontodomaćice obilaze 25 korisnika s područja općine.

Snimio Marko Posavec.

Švegović je posebno naglasio aktivnosti na području zaštite okoliša.

– Općina je sanirala dva ogromna divlja odlagališta, ukupne površine 4,5 hektara. Vrijednost sanacije bila je oko 90 tisuća kuna. Spomenuo bih i da je Općina ušla u partnerstvo s Gradom Koprivnicom i još osam drugih općina s područja naše županije (Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac) na projektu sufinanciranom od strane Europske unije “Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!” kojemu je cilj povećati informiranost svih stanovnika općine u području gospodarenja otpadom.

Ovih dana stigla je i dugoočekivana obavijest Područnog ureda za katastar iz Koprivnice i Općinskog suda u Koprivnici kako je katastarska izmjera k.o. Kunovec stupila na snagu te kako je otvoren rok za podnošenje prigovora na vlasništvo. Pokrenuta je i izrada IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Koprivnički Ivanec.

Snimio Marko Posavec.

U prvoj polovici ove godine pokrenut je i završen postupak nabave novih LED rasvjetnih tijela koja namjeravamo postaviti na sve rasvjetne stupove u naseljima Kunovec i Botinovec, dodao je Švegović.

U Kunovcu je postavljena umjetna trava na novom malogonometnom igralištu NK Bratstvo, a u Jelačićevoj ulici uspornici prometa. Izabran je izrađivač projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju pješačko-biciklističke staze u Ulici seljačke bune u Kunovcu, do granice s Botinovcem. U drugoj polovici godine u planu je postavljanje rubnjaka na zelenom otoku kod kapele sv. Barbare, a u Koprivničkom Ivancu planirane su dvije prostorije za udruge s područja općine – jedna za Društvo izvornog folklora i jedna za Udrugu hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Bit će u sklopu zgrade Kluba tehničke kulture “Vector”, iza društvenog doma.

Snimio Marko Posavec.

Općina je i ove godine financirala trošak školske kuhinje i prijevoz učenika osnovne škole. Tu su i krediti za studente i naknade za novorođenu djecu, a svoj djeci s područja općine sufinanciran je boravak u vrtiću. Socijalno vijeće redovito odobrava jednokratne novčane pomoći mještanima slabijeg imovinskog stanja.

– Vezano na to i našu brigu o najmlađima, i ove smo godine osigurali novčane nagrade za naše odlikaše, polaznike osnovne škole, koje će se dodijeliti nakon završetka školske godine – najavio je Švegović.

Raspisan je natječaj za pomoć mladim obiteljima do 45 godina za kupovinu nekretnine, uređenje postojeće nekretnine ili za ishođenje građevinske dozvole do 20 tisuća kuna. Natječaj traje do iskorištenja sredstava u iznosu od 150 tisuća kuna.

– Općina redovito isplaćuje financijska sredstva udrugama i društvima koje su dostavile svoje planove rada putem natječaja. Osim udruga koje su se dužne prijaviti na natječaj, imamo društva koja se zakonski ne trebaju prijaviti na natječaj i imaju osigurano zakonsko financiranje, a radi se o dobrovoljnim vatrogasnim društvima i društvu Crvenog križa – napomenuo je načelnik Švegović.

Snimio Marko Posavec.

– U poslovnoj zoni poduzeće Unija beton d.o.o. iz Zagreba započelo je s izgradnjom postrojenja betonare na svojem zemljištu u Poslovnoj zoni Koprivnički Ivanec, a čiji se dovršetak očekuje tijekom 2020. godine. Odmah po završetku radova na izgradnji betonare, a nakon ishođenja uporabne dozvole, očekuje se i početak njihovog poslovanja. Ista firma javila se na natječaj za dodatnih 5000 metara kvadratnih, a za isto smo dobili suglasnost općinskog Vijeća – dodao je Švegović.

– Tvrtka Auto–Aktiv d.o.o. iz Koprivnice je u postupku izrade Glavnog projekta i ishođenja građevinske dozvole za izgradnju svojih objekata, a koje se očekuje tijekom 2020. godine.
Od ove godine imamo još jednog poslovnog subjekta koji je odlučio kupiti parcelu u našoj Poslovnoj zoni i ovdje započeti sa svojim poslovanjem. Radi se o poduzeću Bihor d.o.o. iz Botinovca koje je kupilo parcelu površine 5.926 m², a na kojoj planiraju graditi postrojenje za proizvodnju opreme za instalaciju grijanja, hlađenja, sprinkler sistema i ventilacije.
Nadamo da će više naših mještana pronaći posao na Poslovnoj zoni – napomenuo je načelnik.

Ulažemo ogromne napore da pokrenemo općinu koja se uspavala u proteklim godinama kada se nije vodilo dovoljno brige o razvoju i unapređenju životnog standarda na području općine Koprivnički Ivanec. Na dobrom smo putu – zaključio je Švegović.

Snimio Marko Posavec.

Općina Koprivnički Ivanec općina je s vizijom, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Drnje Petar Dombaj. – Moj srednjoškolski profesor govorio je “Ivančani su vredni ljudi”. Vodstvo Općine uistinu vodi brigu o svakom segmentu života. Ova je općina oduvijek bila razvijena i primjer ostalima, a ova ekipa na čelu s načelnikom Švegovićem fajterski se bori za veliku nadogradnju i da naši ljudi ostanu ovdje – poručio je Dombaj.

– Poznajem ovu ekipu i uopće se ne bojim da će nastaviti dobro raditi i dalje. S ulaskom Općine u vlasničku strukturu Komunalca puno je odrađeno, puno je još pred nama, ali ne sumnjam da ćemo sve uspjeti odraditi. Vjerujem u vas i navijam za vas – kazao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Dan općine Koprivnički Ivanec

Posted by Drava.info on Tuesday, June 23, 2020

 

Paljenje krijesa u Koprivničkom Ivancu

Posted by Drava.info on Tuesday, June 23, 2020

 

zatvori