Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Prosvjed protiv izgradnje RCGO-a Piškornica održan u centru Koprivnice: ‘Vrijede li naši životi četiri puta manje?’

Ekološka Udruga Zelena Piškornica Koprivnički Ivanec organizirala je danas prijepodne mirni prosvjed na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Prosvjed se održao pod geslom: “Podravci su protiv izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica”. Osim spomenutog, aktisti okupljeni oko Udruge Zelena Piškornica željeli su poručiti i da su protiv zatvaranja te sanacije Piškornice – sanacijskog odlagališta. Kako kažu, gotovo je sigurno da su naše podzemne vode, zemlja i potok Gliboki zagađeni teškim metalima, velikim količinama mikroplastike i drugim otrovnim spojevima.

Predsjednik udruge Ivica Jakupić istaknuo je da ne žele da se na Piškornicu dovozi otpad iz susjednih županija te smatra da takvo odlagalište i budući centar ni u kom slučaju ne mogu biti dobri za prirodu i ovdašnje stanovništvo. Šteta će, dodao je, biti neusporedivo veća od eventualno novootvorenih radnih mjesta.

– Ako se dignete na prste i pogledate prema sjeveru, vidjet ćete brdo veliko 11 hektara i visoko 35 metara. Uskoro, ako ostvare taj projekt, tamo će biti brdo veličine skoro 50 hektara, bit će to najveći deponij jugoistočne Europe. Podravci se pitaju: Vrijede li naši životi četiri puta manje? Jer ako tamo misle napraviti četiri Marišćine, to znači da naši životi vrijede četiri puta manje. Zbog čega bi netko svoje smeće stavio u naše dvorište? Mi to moramo platiti, a oni si još uzmu novac. To je cinizam – rekao je prilikom prosvjeda dr. Jakupić.

Inače, Udruga Zelena Piškornica do sada je održala nekoliko mirnih prosvjeda u centru grada te predložila izgradnju novog odlagališta otpada na novoj hidrogeološki povoljnijoj lokaciji.

zatvori