Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Održano 21. hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke

U nedjelju, 31. svibnja 2020.godine održano je 21. hodočašće hrvatskih vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Hodočašće je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Među mnogobrojnim hodočasnicima iz cijele Lijepe naše, bilo je 32 vatrogasaca i vatrogaskinja iz Koprivničko-križevačke županije, koje su predvodili predsjednik po ovlaštenju VZ Koprivničko-križevačke županije Branko Vucikuja, zamjenici predsjednika Vladimir Piškor i Ivan Matosović te zapovjednik Zvonimir Habijan.

Ovom tradicionalnom hodočašću nazočilo je oko 900 vatrogasaca na čelu s glavnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem i predsjednikom Predsjedništva HVZ-a Antom Sanaderom. Hodočašću su nazočili i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, brigadni general i izaslanik MORH i OS RH Krešo Tuškan, pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek, počasni predsjednik HVZ Franjo Gregurić, te Stjepan Skuliber predsjednik i Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije

Hodočašće je započelo svečanim mimohodom kroz Mariju Bistricu do crkve blaženog kardinala Alojzija Stepinca na otvorenom.

”Danas na 21. hodočašću vatrogasaca smo ovdje nakon svih turbulentnih vremena, i potresa i pandemije koja nas je zahvatila. Vidimo da ovdje ima i mnogih naših građana, hodočasnika koji su došli i pridružili se vatrogascima, hvala vam svima od srca. Ponosan sam na sve vatrogasce, koji su i u potresu i tokom pandemiji dali velik doprinos u spašavanju. Preko 1200 vatrogasaca bilo je angažirano u svim vatrogasnim zajednicama naših županija sukladno zapovijedima, sve zadaće su odrađene besprijekorno sukladno uputama ”– rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Podsjetio je na brojne intervencije koje su vatrogasci odradili, ali i na činjenicu da požarna sezona tek predstoji, kazavši ” vjerujem da su vatrogasci kao i uvijek spremni, uz pomoć svojeg zaštitnika svetoga Florijana”.

”Dobri ljudi, nema gdje vas nije bilo. Na samo vama svojstven samozatajan način potvrdili ste da ste ključna snaga i temelj svake zajednice i svojim postupcima pokazali što uistinu znači živjeti u zajednici i za zajednicu. Meni je izuzetna čast ovdje danas biti, pridružiti se hrvatskim vatrogascima na njihovom 21. hodočašću. Ovo je prilika da im se zahvalimo za sve ono što čine 365 dana u godini i posebno ove godine jer su bili jedna od vodećih snaga cjelokupnog sustava civilne zaštite u nošenju, s jedne strane borbe protiv pandemije u Hrvatskoj, a s druge strane sjećamo se njihove ogromne uloge u saniranju šteta koje su izazvane potresom u Zagrebu. Ovo je velik dan za hrvatsko vatrogastvo jer ona energija koju su pokazali u borbi protiv korone, u borbi i suočavanju s posljedicama potresa, govori o tome da su to humani ljudi, solidarni ljudi, dobri ljudi, i zbog toga smo danas svi skupa ovdje” – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Koncelebriranu svetu misu na otvorenom predvodio je preč. Toni Stefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, kazavši kako su vatrogasci heroji koji svakodnevno idu u nepoznato, spašavajući nepoznate i zato trebaju biti primjer drugima. “Vatrogasci pričaju jezik ljubavi i zajedništva, a njega svi razumiju”.

Nakon misnog slavlja i blagoslova, hodočašće vatrogasaca završilo je križnim putem na bistričkoj Kalvariji.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori