Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Novom kamenom podlogom uredit će se 13 kilometara prometnica u koprivničkim prigradskim naseljima

S novom podlogom te će se prometnice u zimsko doba moći i posipati solju

Koprivnička prigradska naselja na dijelu svojih prometnica dobit će novu kamenu podlogu vrijednu oko tri milijuna kuna. Uredit će se ukupno 13 kilometara cesta u Bakovčicama, Draganovcu, Starigradu, Jagnjedovcu, Štaglincu, Reki, Rečkom Polju te na Podolicama i Vinici.

Projekt provodi Grad Koprivnica dok su za radove zaduženi Koming i njemački partner STM. Početak radova u Draganovcu danas su obišli gradonačelnik Mišel Jakšić, dogradonačelnica Ksenija Ostriž, direktor Kominga Nedjeljko Potroško, pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek, viša stručna suradnica za građenje Ksenija Kancelak te pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

Kako je rekao pročelnik Golubić, riječ o površinskoj obradi šljunčanih prometnica čija je ugradnja puno jeftinija i brža od asfaltiranja, a završetak radova očekuje se u kolovozu.

– Pravo rješenje koje smo zamislili vidjet će se tek u kolovozu jer će trenutno na tim prometnicama biti višak kamenčića. Oni moraju ostati gore još 14 do 15 dana nakon čega ćemo doći s velikim strojem koji će pomesti i usisati sve te kamenčiće te će ostati čvrsta podloga na kojoj nema prašine, blata i svega ostaloga – pojasnio je Golubić.

Foto: koprivnica.hr

Osim što se radi o puno bržoj i jeftinijoj metodi od asfaltiranja, pozitivna stvar je i što će zimske službe te ceste moći posipati solju.

– S ovom podlogom ćemo konačno dobiti mogućnost da ove ceste možemo soliti. Šljunčane ceste se ne sole zato što se podloga više ne može ustabiliti, počinje se kvasiti. Na ovaj način ceste ćemo soliti, ralica ide bez problema gore. To je materijal koji će se zalijepiti na šljunčanoj podlozi i problem ga je uopće slomiti.

Maksimalna dozvoljena brzina po tim cestama je 60 km/h, dok ograničenja što se tiče nosivosti nema. Sama podloga je već isprobana pa se ne očekuju nikakva iznenađenja nakon radova, dodao je Golubić.

Foto: koprivnica.hr

– Tu podlogu smo prošle godine u jesen testirali na Viničkom putu na dionici od 300 metara i ona se pokazala dobra, prezimila je bez ikakvih problema. Iz tog razloga odlučili smo se na ovaj način investirati. S tri milijuna kuna riješiti 13 kilometara ceste je puno.

Radi se o novoj tehnologiji koja je tek počela ulaziti u Republiku Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić dodavši da uz pomoć nje mještani više neće imati blato pred svojim kućama.

– Često smo naglašavali da je naš zadatak u ovom mandatu dignuti komunalni nivo u prigradskim naseljima na nivo centra grada i da svi ljudi u prigradskim naseljima imaju kompletnu komunalnu i prometnu infrastrukturu, i jako se veselimo ovoj priči jer na taj način konačno to i ostvarujemo. Sigurno je da nema prašenja, nema blata, dolazi stabilna podloga i sama garancija na ovu podlogu je 10 godina – zaključio je gradonačelnik Jakšić.

zatvori