Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županijski stožer: Zasad nema novozaraženih, svi uzorci zaposlenika Doma za starije negativni

Jedan štićenik Doma pozitivan na koronavirus preminuo je u zagrebačkoj klinici 'Fran Mihaljević'

Novih slučajeva zaraze koronavirusom u Podravini i Prigorju u ovom trenutku nema, uzorci 59 zaposlenika Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica vratili su se negativni, a u zagrebačkoj klinici ‘Fran Mihaljević’ preminuo je štićenik koprivničkog Doma starije životne dobi sa značajnim komorbiditetom.

Podaci su to koje je objavio Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije nakon današnje redovne koordinacije.

Načelnik stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako trenutno nema novooboljelih od bolesti COVID-19 te da je na području županije od početka epidemije zabilježeno ukupno 88 slučajeva oboljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je trenutno u Podravini i Prigorju 46 aktivno oboljelih osoba. Zabilježeno je i jedno novo ozdravljenje pa je ukupan broj osoba koji su preboljeli COVID-19 infekciju trenutno 29, kazala je ravnateljica Vadla te izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminula osoba starije životne dobi, štićenik Doma za starije i nemoćne osobe sa značajnim komorbiditetom.

Što se tiče epidemiološke situacije u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, ravnateljica Vadla je rekla kako je stanje stabilno i pod nadzorom napomenuvši da je svih 59 testiranih uzoraka zaposlenika Doma negativno što pokazuje da se uz primjenu postojećih protokola i pojačanim mjerama ide u dobrom smjeru:

– Ovo je dobar pokazatelj da sve što poduzimamo daje rezultat kojim možemo biti zadovoljni. Naravno, moguće je očekivati regrutaciju još ponekog slučaja, no ključno je da su mjere implementirane i svi oni kontakti koji su bili u doticaju s pozitivnim osobama su u izolaciji. Intenzivno radimo u svim segmentima i vjerujem kako će se u prvoj polovici idućeg mjeseca vidjeti rezultati naših napora – zaključila je Vadla.

Načelnik Ljubić izvijestio je članove stožera kako je u četvrtak održan i sastanak s članovima Hrvatske psihološke komore na kojoj se raspravljalo o oblicima psihosocijalne pomoći za štićenike Doma te je dogovoreno da će se pružiti sva potrebna pomoć kako bi štićenici lakše prebrodili ovu izvanrednu situaciju.

– Znamo da im nije lako u ovoj situaciji i činimo sve kako bi pomogli u svim aspektima te zaštitili i mentalno zdravlje. Svjesni smo da nije lako podnijeti ova ograničenja, no ona su uspostavljena kako bi se zaštitilo zdravlje svih osoba koje borave u Domu, i štićenika i zaposlenika. Nedavno smo donijeli i preporuku uz suglasnost epidemiologa kojom smo dozvolili da se u kontroliranim uvjetima omogući šetnja u dvorištu Doma i to je jedan oblik psihosocijalne pomoći koji se pokazao korisnim pri čemu se strogo poštuju sve mjere i protokoli koje je preporučila epidemiološka služba – kazao je načelnik Ljubić.

Županiji i stožeru na ovoj je pomoći zahvalila i vršiteljica dužnosti ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica Verica Šarlija, dodavši da će psihološko savjetovanje koje će osigurati Županija biti od velike pomoći štićenicima.

Ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova izvijestili su stožer o aktivnostima koje provode te naglasili kako sve ustanove redovno obavljaju poslove te funkcioniraju bez ikakvih poteškoća u skladu s propisanim mjerama i protokolima.

Na kraju koordinacije, članovima stožera obratio se župan Darko Koren koji je zahvalio stožeru na predanom radu te naglasio kako će Županija i dalje pružati svu potrebnu pomoć.

– Zahvaljujem vam na trudu i naporu koji ulažete te na kvalitetnom obavljanju svih zadataka u ovim izvanrednim okolnostima. Svaka situacija zahtijeva i prilagodbu pa tako i ova epidemija ima svoju dinamiku i zakonitosti. Vrijeme i okolnosti nisu iste kao prije nekoliko mjeseci, no važno je naglasiti da ste pravovremeno i odgovorno donosili odluke sukladno specifičnim okolnostima. Smatram da smo napravili sve što je u našoj moći i da su naši zdravstveni stručnjaci cijelo ovo vrijeme na najvišem nivou. Županija će i dalje biti na raspolaganju te pružati svu potrebnu materijalnu, logističku i organizacijsku podršku – zaključio je župan.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori