Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županija nastavlja s ulaganjem u obrazovanje, u dvije godine za to je namijenila 130 milijuna kuna

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na današnjoj se konferenciji za novinare osvrnuo na aktualnosti u radu Županijske uprave, a poseban naglasak stavio je na ulaganje u obrazovanje.

– Nadam se da ćemo uspjeti u našim namjerama i planovima, posebno u velikim investicijama, da ova godina ipak ne ostane obilježena samo ovom povijesnom pandemijom, nego da će iza nas ostati i neki konkretni rezultati u ovom materijalnom smislu – rekao je Koren.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.
Pet školskih sportskih dvorana i Centar kompetentnosti

Župan je kazao da će u naredne dvije godine u obrazovanje biti uloženo otprilike 130 milijuna kuna i to kroz dva velika projekta.

– Prvi je izgradnja pet školskih sportskih dvorana u partnerstvu s općinama Sveti Petar Orehovec, Kloštar Podravski, Rasinja, Sveti Ivan Žabno i Kalinovac. Drugi je Centar kompetentnosti kojim će se rekonstruirati i dograditi Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac. Dokumentacija je u izradi i nadamo se da će u srpnju biti privedena kraju te da će se raspisati javna nabava – objasnio je župan i dodao kako su u tijeku i manji radovi poput primjerice rekonstrukcije sustava grijanja u Srednjoj školi Koprivnica.

Koren se osvrnuo i na jučerašnji početak nastave za učenike od prvih do četvrtih razreda osnovne škole podsjetivši pritom kako su prilikom prvog povratka u škole prije dva tjedna kao osnivači preporučili da djeca ne dolaze u školu.

– Prije dva tjedna, nakon što smo dobili ankete u kojima su se roditelji izjasnili da će od 1884 učenika njih 20-ak dolaziti u školu, naša preporuka ravnateljima bila je da se ne ide tako amaterski u proces povratka u škole. Smatrali smo da takav način odlučivanja nije primjeren. Tražili smo jasnu odluku ministrice da kaže ide se ili ne ide, a takvo prepuštanje odluke roditeljima koji nisu ni kompetentni ni niti mogu snositi odgovornost je bio jedan paušalni i amaterski pristup i zato smo od toga odustali – podsjetio je Koren.

No, jučerašnji povratak su podržali.

– Ovoga puta dobili smo povratnu informaciju roditelja da će se u školske klupe vratiti više od 1500 učenika. Sada su dane puno jasnije mjere i preporuke. Mi smo osigurali sva potrebna sredstva zaštite i prijevoz učenika tamo gdje je potrebno – zaključio je Koren.

Još jedan od projekata Županije je i izrada Vodiča kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije, a kako je rekao župan, on je jučer podijeljen svim učenicima osmih razreda i to ne samo škola kojima je Županija osnivač već i gradskim školama.

zatvori