Petak, 26. travnja 2024.

Župan se sastao s predstavnicima grkokatoličke, evangeličke i pravoslavne vjerske zajednice

Koprivničko-križevački župan Darko Koren sa svojim zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te pročelnicom Službe ureda župana Melitom Ivančić u ponedjeljak se sastao s predstavnicima Križevačke eparhije, Evangeličke crkvene općine Legrad te srpskih pravoslavnih crkvenih opština Koprivnica i Veliki Poganac.

Tema sastanka bile su aktualnosti u životu vjerskih zajednica, posebice u kontekstu izvanrednih okolnosti nastalih zbog epidemije koronavirusa.

Župan je uvodno zahvalio na angažmanu i doprinosu u sprječavanju bolesti COVID-19 kazavši kako su u ovakvim trenucima najvažniji zajedništvo i suradnja kako bi se uspješno prebrodila ozbiljna zdravstvena situacija.

– Vjerujem kako nikome nije lako u ovim izazovnim trenucima jer imamo odgovornost u našim područjima djelovanja učiniti sve kako bismo pomogli ljudima. Županija kontinuirano pomaže svim vjerskim zajednicama na našem području i raduje nas što imamo dobru suradnju i otvoren dijalog u kojem nas vodi zajednički interes, a to je dobrobit naših stanovnika. Važna nam je i obnova sakralnih objekata koje su riznice kulturne baštine pa nastojimo u skladu s mogućnostima pomoći. Ove godine zbog nastalih okolnosti i ograničenih sredstava naglasak će biti više na financiranju pripremnih radova i planiranju za iduću godinu koja će, vjerujemo, biti zdravija i sretnija od ove – istaknuo je župan.

Predstavnici grkokatoličke, evangeličke i pravoslavne vjerske zajednice zahvalili su Županiji i i Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na pomoći, naglasivši kako ih raduje spoznaja da su crkva i vjera bez obzira na vjeroispovijest prepoznate kao bitan faktor u zajednici te kako će i dalje ustrajno raditi na poboljšanju društvenih odnosa i duhovnom rastu stanovnika Koprivničko-križevačke županije.

S obzirom na Preporuku za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano za vjerska okupljanja koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a kojima se nalaže fizičko distanciranje u molitvenim prostorima, pojačana osobna higijena i higijena prostora te čišćenje i dezinfekcija, Koprivničko-križevačka županija predstavnicima vjerskih zajednica donirala je medicinski alkohol po koji će služiti za dezinficiranje sakralnih objekata.

(Koprivničko-križevačka županija)

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori