Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Dobrovoljni vatrogasci pokazali da su kompetentni i dorasli svim zadacima koji se stave pred njih

Nastankom kriznog stanja poradi pandemije izazvane virusom Covid-19, i u gradu Đurđevcu ukazala se potreba oko dodatne angažiranosti operativnih snaga sustava Civilne zaštite.

Članovi Vatrogasne zajednice Grada Đurđevca odmah su bili uključeni u sve aktivnosti Stožera civilne zaštite Grada Đurđevca.

VZG Đurđevca pokriva 8 mjesta i to: Đurđevac, Mičetinac, Čepelovac, Budrovac, Sirova Katalena, Suha Katalena, Severovci i Sveta Ana, a ukupna površina pokrivenosti je 385,14 km2 s brojem stanovništva od cca. 10.000.

U svom sastavu broji Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Đurđevca i osam dobrovoljnih vatrogasnih društava: DVD Đurđevac, DVD Suha Katalena, DVD Sirova Katalena,
DVD Budrovac, DVD Čepelovac, DVD Mičetinac, DVD Severovci i DVD Sveta Ana, s ukupno 365 članova od čega su njih 50 operativni članovi s liječničkim pregledom.

Po donesenoj odluci Stožera o aktivaciji vatrogasnih snaga, VZG Đurđevca obavljala je redovne djelatnosti kao što su intervencije požara stambenih prostora, otvorenog prostora, uklanjanje zapreka itd. Također obavljaju i dodatne djelatnosti uzrokovane pandemijom,
kao što su preventivne ophodnje gradom i prigradskim naseljima, nadzor i kontrola provođenja propisanih mjera. Ophodnje dobrovoljnih vatrogasaca obilaze područja vatrogasnim vozilima, pješke, biciklom kao i vlastitim osobnim vozilima. U svakoj ophodnji su bila dva člana a jedna je smjena trajala 2-3 sata. Sve ophodnje su dobile operativne upute kojima su regulirane sve preventivne mjere kao i socijalna distanca.

Rezultat svih aktivnosti su 42 smjene preventivnih ophodnji, 60 aktiviranih dobrovoljaca iz svih DVD-ova koja su sastavni dio VZG-a Đurđevac, koji su odradili 250 dobrovoljnih radnih sati, a svakodnevno je kontrolirano oko 120 km cesta kroz Đurđevac i sva prigradska naselja.

U ova teška vremena izazvana virusom Covid-19, naši su vatrogasci još jednom pokazali iznimno veliku hrabrost, požrtvovnost i humanost, dokazavši i ovaj put da su dorasli svim zadacima koji se postave pred njih.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

Ustupio Krešimir Juratović.
Ustupio Krešimir Juratović.
Ustupio Krešimir Juratović.
Ustupio Krešimir Juratović.
zatvori