Subota, 20. travnja 2024.

Virovska prkačijada svoje će jubilarno peto izdanje doživjeti online, uključite se u virtualni doživljaj najslađeg sela u Hrvatskoj

Prije pet godina kada je započela slatka priča ‘Virovske prkačijade’, Prvog europskog festivala malih tradicijskih kolača u organizaciji Općine Virje, gotovo nitko izvan granica naše županije nije znao što je prkač. Isto tako, nitko se nije nadao da će ova slatka manifestacija u tako kratkom vremenu narasti u jednu prepoznatljivu priču, prepoznatu diljem svijeta.

Za ovu, jubilarnu, petu po redu manifestaciju organizatori su s puno ljubavi i žara pripremali brojna zaista posebna iznenađenja za svoje drage goste i posjetitelje koji su u sve većem broju drugog vikenda u svibnju dolazili u Virje. No, sve je iznenadila situacija u kojoj se našao čitav svijet i zatvorio nas u naše domove.

Nakon prvog razočaranja zbog činjenice da se ulicama Virja ove godine neće širiti zamamni mirisi slatkih začina i pečenih prkača iz cijeloga svijeta, ove godine Općina je odlučila svoje prijatelje, posjetitelje i drage goste počastiti Virtualnom virovskom prkačijadom. Unatoč tome što se prkači neće moći kušati, svi imaju priliku pratiti mnoštvo sadržaja putem društvene mreže Facebook na stranici Virovska prkacijada – International Festival of traditional cakes od 4. svibnja pa sve do subote 9. svibnja 2020., čime organizatori žele zasladiti ovaj tjedan. Najzanimljivije sadržaje će potom idući tjedan preseliti na službene web stranice Općine Virje i Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Posjetitelji stranica će upoznati slatke priče o povijesti prkača, prošetati virtualnom interpretativnom “Slatkom šetnjom” kroz Virje, brusiti znanje o tradiciji zabavnim, interaktivnim igrama, upoznati dio dosadašnjih gostiju te se upoznati s ostalim sadržajima koje će organizatori ponuditi za svoje male i velike posjetitelje.

U petak, 8. svibnja, tradicionalno se održava Vrtićka i Mala virovska prkačijada. Toga dana će najmlađi posjetitelji moći uživati u pitalicama, kvizovima, lutkarsko-zabavnoj emisiji i drugim zanimljivostima, dok je subota, 9. svibnja rezervirana za one velike prkačoljupce.

Želja organizatora je drugog tjedna mjeseca svibnja preplaviti društvene mreže slatkim prhkim kolačima – prkačima te ovim putem pozivamo da se u što većem broju uključite u ovu virtualnu priču slanjem fotografija s ranijih prkačijada, dijelite s nama vaše slatke recepte, stihove, glazbene uratke ili videozapise, sve čime vas prkači mogu inspirirati. Možda ćete upravo vi osvojiti neku od nagrada koje su za vas pripremili organizatori, a svi će radovi biti uvršteni u ovogodišnji program.

Prvi europski festival malih tradicijskih kolača “Virovska prkačijada” dobitnik je nagrade – Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2019. – Srebrna povelja u kategoriji “Ruralno turističke i tradicijske manifestacije”.

>> Virovsku prkačijadu pratite ovdje

Poziv iz Virja: Uključite se i vi!

Dragi naši sladokusci,

dobro nam došli na ovogodišnju tradicijsku manifestaciju “Međunarodni festival izvornih i tradicijskih kolača – Virovska prkačijada”.

S obzirom na to da smo ove godine spriječeni družiti se na ulicama najslađeg sela u Hrvatskoj, za vas smo pripremili virtualnu slatku čaroliju, na koju ste svi pozvani.

Od 4. svibnja pa sve do subote 9. svibnja 2020., putem Facebook stranice Virovska Prkacijada – International festival of traditional cakes možete pratiti mnoštvo sadržaja kojima ćemo zasladiti tjedan.

Povest ćemo vas putevima slatkih priča o povijesti prkača, uputiti se s vama u interpretativnu “Slatku šetnju Virjem” i brusiti znanje o tradiciji zabavnim, interaktivnim igrama, predstaviti vam dosadašnje drage goste, otkriti vam neke male tajne velikih majstora kuhinje. A čeka vas i lutkarsko-zabavna emisija.

Uključite se i sami u ovu našu virtualnu priču slanjem vaših fotografija s prijašnjih manifestacija, dijelite s nama vaše slatke recepte, stihove, glazbene uratke ili videozapise. Možda baš vi osvojite neku od nagrada koje smo za vas pripremili!

Vaše ćemo radove s veseljem uvrstiti u ovogodišnji program i zajedno se s vama radovati čaroliji od brašna, šećera i masti koju samo Virje može spraviti s ovoliko slasti.

OPĆINA VIRJE

zatvori