Utorak, 16. travnja 2024.

VIDEO Virtualna nastava u ‘Fortunatu Pintariću’ je zaživjela, po prvi puta učenici će sudjelovati na online natjecanju

Kako funkcionira jedna umjetnička škola u doba korone

Učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić ovu će školsku godinu najvjerojatnije završiti nastavom na daljinu. Iako se u početku činilo teško, pa gotovo i nemoguće organizirati nastavu glazbene i plesne škole online, ravnateljica Ariana Šandl priča nam kako sve funkcionira poprilično dobro.

Podsjetimo, vrata koprivničke Umjetničke škole za učenike su se zatvorila 16. ožujka, samo tri dana nakon što je donesena odluka da s radom prestaju sve obrazovne ustanove u Hrvatskoj. U kratkom vremenskom roku ravnateljica Šandl i profesori škole morali su osmisliti način kako organizirati online nastavu sviranja i solfeggia.

– U početku nam je bilo vrlo kaotično i moram priznati da smo bili skeptični jer se činilo teško organizirati online nastavu u glazbenom smislu. No, mlađe generacije koje rade u školi to su jako dobro prihvatile tako da zapravo nismo naišli na veće probleme – govori ravnateljica Šandl.

Individualni satovi sviranja preseljeni su u virtualni svijet. Učenici šalju snimke svojih radova profesorima na preslušavanje te potom dobivaju povratne informacije o tome kako da unaprijede svoje sviranje.

– Djeci je to jedno novo iskustvo, rekla bih pozitivno, a isto mislim i za roditelje. Napokon mogu vidjeti kako izgleda rad u Umjetničkoj školi, svakodnevno slušaju svoju djecu kako sviraju, a moraju ih i snimati. Svi su se snašli i to mi je drago. Cijela situacija jest malo napornija za profesore jer dobivaju puno snimki, no mislim da su zadovoljni što sve funkcionira – rekla nam je ravnateljica Šandl istaknuvši i loše strane online nastave za glazbeni odjel.

– Postoji puno detalja koji se ne mogu odraditi u sklopu online nastave, primjerice učenje dinamike i disanja, postava ruku, držanje gudala i slično. To su neki tehnički problemi za svaki instrument koji se ne mogu tako kvalitetno odraditi kao što se to može uživo. No, nastava i dalje teče, djeca su u kontaktu sa svojim instrumentima što je jako bitno, radi se, vježba se, sve je dosta dobro organizirano i prihvaćeno.

Ariana Šandl.

Nastava solfeggia također se odvija redovno i to putem Yammera, alata koji omogućuje komunikaciju između učenika i profesora. I u tom dijelu glazbene naobrazbe pišu se i šalju zadaće. – Naravno, neki dijelovi poput pjevanja i diktata su teže izvedivi, no svaki profesor solfeggia spojen je sa svojom grupom učenika putem online aplikacija tako da se nastava i dalje odvija i to je najbitnije – priča Šandl.

Najveći nedostatak online nastave za Umjetničku školu Fortunat Pintarić je nemogućnost zajedničkog pjevanja u zborovima i sviranja u orkestrima, dodaje Šandl, no svi ostali programi odvijaju se kontinuirano.

David Potroško – 2. r OGŠ

David Potroško, 2. r OGŠ u klasi profesora Matije Kučića – gitara

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Ponedjeljak, 27. travnja 2020.

 

Otkazana sva natjecanja i produkcije

Zabrana održavanja javnih događaja značila je otkazivanje svih natjecanja, nastavlja Šandl, što djelatnike i učenike škole u cijeloj ovoj situaciji ponajviše žalosti.

– Posebno nam je žao jer smo postigli zaista vrhunske rezultate na regionalnom natjecanju Hrvatske i plasirali se jako dobro na državno natjecanje koje se nažalost ove godine neće održati. Ipak, nedavno smo dobili poziv da se pridružimo 7. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Smederevu u Srbiji koje će se, naravno, održati virtualno.

Tako će po prvi puta na jednom online natjecanju iz koprivničke škole sudjelovati profesorica Maja Petrović s dva učenika: klaviristima Grgurom Zagrajskim i Lucijom Turk. Koprivnička Nexus produkcija snimila je njihove nastupe koje će ocijeniti žiri sastavljen od afirmiranih profesora klavira.

Bruna Rusak – 1. r OGŠ

Bruna Rusak, 1. r OGŠ u klasi profesorice Vanje Jerković, Violina

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Ponedjeljak, 27. travnja 2020.

 

Upisi će se provoditi, no još se čekaju detaljne upute

Uobičajeno je vrijeme kada se održavaju upisi za narednu školsku godinu. Iako se zainteresirani već sada mogu predbilježiti za pohađanje nastave u Umjetničkoj školi, detaljne informacije u vezi upisa za školsku godinu 2020./2021. bit će poznati u svibnju ili lipnju.

– Pozivam roditelje i učenike koji znaju da bi htjeli svirati neka nas slobodno nazovu bilo koji radni dan, radimo predbilježbe za sljedeću školsku godinu. Vidjet ćemo prema broju prijavljenih hoće li ove godine biti prijamnih ispita, postoji mogućnost da se oni čak i odrade jer je sistem nastave u Umjetničkoj školi i tako individualan, a takvi su i ispiti pa ih možemo organizirati. Iako to još nije sigurno, svakako pozivam djecu da nam dođu jer će nastava na jesen nadamo se profunkcionirati normalno.

Sve informacije o upisima bit će dostupne na web stranicama škole.

Hana Široki – 6. r OGŠ

Hana Široki, 6. r OGŠ u klasi profesorice Jelene Košutić – klavir

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Srijeda, 29. travnja 2020.

 

Nastava do kraja školske godine najvjerojatnije online

Umjetnička škola Fortunat Pintarić još nije dobila konkretnu uputu što s nastavom do kraja školske godine, a trenutno se čini da ni neće jer, kako nam priča ravnateljica Šandl, svi napisi o odvijanju nastave zaobilaze umjetničke škole.

– Prisustvujemo svim webinarima i online susretima s ministricom Divjak, ali ne dobivamo nikakve konkretne informacije koji bi bile namijenjene umjetničkim, glazbenim i plesnim školama, već nas iz ministarstva obavještavaju da iščitamo informacije iz onih materijala koje šalju redovnim školama iako to nije ista vrsta nastave niti ista raspodjela nižih razreda kao u redovnim školama.

S obzirom na to da virtualna nastava u Umjetničkoj školi funkcionira, ravnateljica Šandl smatra da bi se na taj način mogla i završiti ova školska godina.

– Do kraja školske godine imamo još otprilike mjesec i pol, a sistem online nastave je zaživio tako da je po meni šteta sada prekidati niz takvog rada za ovako kratko vrijeme – zaključila je ravnateljica Šandl i dodala da su, ako bude takva odluka, u školi spremni i na povratak učenika u klupe.

Maja Lorena Švegović – 1. r OGŠ – Saksofon

Maja Lorena Švegović – učenica 1. razreda OGŠ u klasi profesorice Sare Beriše – saksofon

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Ponedjeljak, 27. travnja 2020.

 

Lucija Turk – 4. r OGŠ – Klavir. D. Pejačević – Ruža

Lucija Turk, učenica 4. razreda OGŠ u klasi profesorice Maje Petrović – klavir.

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Ponedjeljak, 27. travnja 2020.

 

Petar Funtek – 1. r OGŠ – PO Đurđevac

Petar Funtek – 1. r OGŠ – PO Đurđevac u klasi profesora Mirka Tkalčeca – rog

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Srijeda, 29. travnja 2020.

 

Sven Blažek – 2. r OGŠ

Sven Blažek – 2. r OGŠ u klasi profesora Tomislava Ratkovića – truba

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Srijeda, 29. travnja 2020.

 

Petar Šegović – 2. pipremni razred – Tuba

Petar Šegović – 2. pipremni razred u klasi profesora Dine Jakšića – tuba

Objavljuje Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Srijeda, 29. travnja 2020.

zatvori