Utorak, 26. ožujka 2024.

Ulazimo u treću fazu popuštanja mjera: Omogućava se okupljanje do 40 osoba, a pri ulasku u zemlju više neće biti obavezna samoizolacija

U ponedjeljak, 11. svibnja započinje treća faza popuštanja mjera zaštite tijekom aktualne epidemije koronavirusa.

Treća faza, između ostaloga, podrazumijeva izmjene mjera ograničavanja, rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović. Od sutra se tako omogućava okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.

Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. – U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova – naglasio je Božinović.

Najavio je da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, također održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13. svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.

Dolazi i do izmjena u javnom prometu – ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

– S tim odlukama ulazimo u novu fazu kojom se reaktivira najveći dio aktivnosti i djelatnosti. Drago nam je da je to epidemiološka situacija omogućila, ali moramo biti svjesni da se radi o ‘novom normalnom’, koje je različito od starog normalnog na koje smo navikli – upozorio je Božinović.

Što se tiče prelaska granice, prvenstveno je namjera da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ulazak će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih osobnih aktivnosti, poput prisustva pogrebu člana obitelji i sl.

Božinović je napomenuo kako zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera. No, ako ne bude tako taj će se režim dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici.

– Ako netko nema valjan razlog, onda mu se neće dopustiti ulazak u Hrvatsku. Opravdanost ulaska procjenjuje granična policija na temelju detaljnih uputa i zakona. Za sve je otvorena i posebna mail adresa Uprave za graničnu policiju Ravnateljstva policije, gdje se građani i stranci mogu informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak – kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako pri ulasku u zemlju više nema obveze samoizolacije, ali su napravljene stroge upute. Od svih koji ulaze traži se da nemaju puno kontakta, da ne izlaze puno van, da se drže higijene.

Preporučuje se nošenje maski i mjerenje temperature te da se na pojavu prvog simptoma odmah jave liječniku obiteljske medicine, a stranci epidemiološkoj službi.

Capak je napomenuo da će ugostiteljski objekti, koji započinju s radom sutra, moći raditi i nedjeljom, za razliku od trgovina.

– Mislim da je dobro da se negdje može popiti kava… Htjeli smo smanjiti mobilnost ljudi nedjeljom, da ne idu u trgovine više nego što je potrebno jer postoji mogućnost prijenosa koronavirusa. Za ugostiteljske objekte smatramo da ne izazivaju veliku mobilnost kao trgovine – pojasnio je Capak.

Govoreći o povećanim migracijama zbog ukidanja e-propusnica te uspostave cestovnog i željezničkog prometa, Capak je rekao kako će se pratiti kretanje stanovništva te se nada da neće biti pretjerano.

– Siguran sam da će te migracije biti nešto veće, ali nadam se da neće biti pretjerane – kazao je i ponovno pozvao građane na oprez.

zatvori