Utorak, 23. travnja 2024.

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije završava s provedbom drugog ciklusa programa ‘Priprema, pozor, SAD’

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije 31. svibnja završava s uspješnom provedbom drugog ciklusa trogodišnjeg programa iz područja ‘Razvoj i širenje mreže usluga koje pružaju udruge 2017. – 2020.’ financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade.

“Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni)!” programski je bio usmjeren na psihosocijalnu podršku članovima udruge te je u navedenom razdoblju u njemu aktivno sudjelovalo 64 korisnika koji su koristili izvaninstitucionalne socijalne usluge poput individualnih savjetovanja, edukacija za samostalniji život, klubova samopomoći, radionica razvoja preostalih osjetila ili interakcijskih sposobnosti kao i socijalno-integracijskih aktivnosti poput čitateljskog kluba slijepih, organiziranih posjeta kulturnim sadržajima u zajednici i edukacijskih putovanja. Voditeljica programa bila je Maja Koren Golub, a stručni izvoditelj aktivnosti Alen Kerovec, djelatnici Udruge.

Glavna postignuća programa su velika uključenost korisnika koji su prepoznali korisnost i važnost usluga koje su im se pružale kroz provedbu za kvalitetu njihovog života te smanjenje osobnih psiholoških smetnji i povećana društvenost i vidljivost korisnika u zajednici što je evidentirano i kroz evaluaciju programa sa korisnicima.

Čitateljski klub slijepih “Šišmiš”, prvi čitateljski klub slijepih u Hrvatskoj u drugoj godini provedbe proslavio je svoj peti rođendan organizacijom stručno-znanstvenog skupa “I slijepi čitaju, zar ne?” na kojem su predstavljeni razni modeli socijalne integracije kroz čitateljske klubove i na kojem su sudjelovali svi čitateljski klubovi slijepih s područja Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatske knjižnice za slijepe te županijskih knjižnica i stručnih osoba. Skup je financirao Grad Koprivnica te na taj način dao podršku provedbi programskih aktivnosti, poručuju iz udruge.

Također, jedan od posebnih uspjeha ovog programa je preventivno djelovanje na proces institucionalizacije te je u protekle tri programske godine samo jedan korisnik morao biti institucionaliziran zbog nemogućnosti samostalnog življenja što pokazuje korisnost samih aktivnosti, znanja i vještina koja su korisnicima pružena kroz provedbu programa.

Jedan od uspjeha je osnivanje i prvog Kluba smijeha u sklopu Klubova samopomoći koji je također prvi rehabilitacijsko-relaksacijski klub tog tipa u Koprivničko-križevačkoj županiji, te također i prvi Klub smijeha slijepih osoba u Hrvatskoj.

Program se provodio u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i Centrom za socijalnu skrb Koprivnica koji su prepoznali važnost pružanja ovakvih vrsta usluga za osobe s oštećenjem vida te dali podršku udruzi za razvoj i pružanje inovativnih usluga u i narednom razdoblju.

Nastavak provedbe za razdoblje od 2020. do 2023. godine prijavljen je na raspisani natječaj navedenog Ministarstva, zaključuju iz Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

zatvori