Petak, 19. travnja 2024.

U Županiji su trenutno 44 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19, ali samo četiri izvan Doma za starije i nemoćne

U Domu je još 15 kontakata oboljelih osoba i vjerojatno će neki od njih biti potvrđeni kao pozitivni na koronavirus

S današnjim danom u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirana su 44 aktivna slučaja oboljenja od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Do danas su, naime, u županiji potvrđena ukupno 83 slučaja zaraze koronavirusom. 28 je osoba ozdravilo, a 11 je pozitivnih osoba preminulo pa ostaju 44 aktivna slučaja, odnosno broj trenutno oboljelih osoba. U bliskom kontaktu s njima i pod epidemiološkim nadzorom bilo je 47 osoba, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

>> FOTO/VIDEO U Koprivnici preminula još jedna osoba, ravnateljica Doma za starije podnijela ostavku

>> Devčić: Sve do sada preminule osobe bile su visoke životne dobi i imale su teške kronične bolesti

– Što se tiče Doma za starije i nemoćne, tamo imamo ukupno 52 pozitivne osobe. Jedan je zaposlenik i jedna štićenica ozdravila te je nažalost 10 osoba preminulo. Od 44 aktivna slučaja u populaciji, 40 otpada na Dom za starije i nemoćne. U općoj su populaciji samo četiri osobe trenutno pozitivne na koronavirus i nadamo se da će uskoro i njihovi nalazi biti negativni – kazala je dr. Vadla.

Od 40 aktivnih slučajeva iz Doma osmero je zaposlenika i 32 štićenika.

– U Domu provodimo i još ćemo pojačati sve moguće mjere da tu epidemiju svedemo u jedan okvir. Epidemija ima svoj tijek i praktički ju je nemoguće naprasno prekinuti. U Domu još imamo 15 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus i to je jedan pool iz kojega možemo još uvijek, sljedećih 14 dana, očekivati nove pozitivne osobe – rekla je dr. Vadla.

Vjeruje da je izdvajanje stacionara 2 kao mjesta samoizolacije bliskih kontakata bilo dobro te da se odande pojavljuje većina novih pozitivnih osoba, ali i da su imali određena žarišta u stacionarima 1 i 3.

– Ono što bismo željeli postići svim mjerama koje su nam na raspolaganju je to da više nemamo regrutiranja novih pozitivnih osoba iz tih dijelova Doma jer nam to onda daje nove pozitivne osobe i nove kontakte koje ponovno stavljamo u izolaciju u stacionaru 2 – napomenula je.

Mjere u Domu dodatno su pooštrene, prije svega kontakt između korisnika, ali i drugo.

– Teško je da osobe budu zatvorene u svojim sobama. Može se dogoditi i događalo se da je netko pozitivan iz stacionara 1 ili 3 bio u kontaktu sa štićenikom ili štićenicom iz nekog drugog dijela Doma za koji se još nije znalo da je bio pozitivan. To je ta inkubacija od 14 dana i tu je najveći problem s ovim koronavirusom – kazala je Vadla i dodala:

– Želimo uspostaviti kompletan nadzor nad svim štićenicima, a nužno je i da svi zaposlenici Doma s kojima radimo, i epidemiološka služba i stručnjaci iz naše bolnice, da ih podignemo na jednu mjeru kompetencija u smislu manipulacije sa štićenicima da nema prijenosa koronavirusa sa štićenika na zaposlenika ili sa zaposlenika na štićenika. To je apsolutna nužnost i to je nešto na čemu se intenzivno radi. No, u populaciji je bilo koronavirusa, mogli su se zaposlenici zaraziti negdje vani pa doći u Dom bez ikakvih simptoma. I toga je bilo. Ali imali smo i situaciju da su osobe koje su radile u Domu razvile određene smetnje i pitanje je jesu li se zarazile u Domu ili negdje u općoj populaciji – pojasnila je dr. Vadla.

Ponovila je da je potrebno podići kompetencije zaposlenika, ali i imati potpunu kontrolu nad korisnicima “da bi se u sljedećih 14 dana moglo vidjeti što je napravljeno u prethodnom razdoblju i da bismo na kraju svibnja mogli reći da više nemamo novih slučajeva”, dodavši da će vjerojatno još neke osobe od 15 spomenutih bliskih kontakata biti potvrđene kao pozitivne na koronavirus.

zatvori