Četvrtak, 28. ožujka 2024.

U Koprivnici će se graditi pogon za proizvode od konoplje iz vlastitog uzgoja, a tim tvrtke Krezić pojačala je Martina Mak

Tvrtka Krezić kupila je 40.000 kvadratnih metara zemljišta u poslovnoj zoni Dravska i na tim parcelama izgradit će se proizvodni pogoni i laboratoriji za nekoliko segmenata poslovanja

Tvrtka poduzetnika Kristijana Krezića kupila je 40.000 metara kvadratnih zemljišta u koprivničkoj poslovnoj zoni Dravska i na tim parcelama izgradit će se proizvodni pogoni i laboratoriji za nekoliko segmenata poslovanja. Najzanimljiviji je dio koji se odnosi na industrijsku konoplju iz koje će se proizvoditi više od 10-ak proizvoda čiji su glavni sastojci vrlo ljekoviti kanabinoidni supstrati.

Dio tima tvrtke Krezić odnedavno je i Martina Mak koja je posljednjih pet godina vodila Koprivnički poduzetnik, odnosno današnji Enter Koprivnica.

Mak je za Dravu.info rekla zašto je odlučila promijeniti posao, što će točno raditi u novoj firmi, zašto je Krezić odabrao baš Koprivnicu za tako veliku investiciju i još mnogo toga.


Nakon pet godina uspješnog vođenja Koprivničkog poduzetnika, današnjeg Entera i provedbe najvećeg projekta izgradnje novog Inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici, odlučili ste promijeniti posao. Što je bio razlog za takvu naglu odluku? Jeste li imali podršku Grada Koprivnice kakvu ste željeli?

– Odluka nije bila nagla jer već jedno izvjesno vrijeme razmišljam o privatnim vodama. Tako da ova promjena nije bila motivirana zasićenošću poslom koji sam radila u Enteru nego upravo suprotno. Svi poslovi koje sam radila izuzetno su me veselili jer se radi o poslovima koji su vezani uz inovacije, nove tehnologije, zatim o svakodnevnom stjecanju novih znanja, internacionalnim iskustvima iz EU projekata te stvaranju jednog velikog networkinga i poduzetničkog ekosustava.

– Podrška Grada Koprivnice i širinu djelovanja koju sam imala bila je više nego dovoljna. Tako da je suradnja, uključenost u rad na projektima Grada i podrška koju smo imali bila odlična i neupitna. Tako da je motiv o odlasku dolazio iz jedne druge “posude”, a ona je bila želja za novim izazovima u privatnom sektoru.

– Ideje, koncept rada u koje je uključeno jako puno inovacija, istraživanja i razvoja, novih tehnologija i puno širi plan djelovanja koje planira tvrtka Krezić. Za mene je ta ponuda bila novi iskorak. To je najveći razlog zbog kojeg sam se pridružila timu koji vodi poduzetnik Kristijan Krezić. Za sada mogu reći, ne samo da nisam nimalo pogriješila, nego da je raspon poslova i mogućnosti temeljen na inovacijama toliki da je moja odluka apsolutno odličan potez.

Snimio Marko Posavec.

Prisjetite li se svojih početaka u Enteru i današnje situacije, što se sve promijenilo?

– Pa samo kad pogledam ostvarene projekte unatrag pet godina, stanje tvrtke kada sam počela raditi i današnje stanje, poslove i ugovore, mislim da je razlika vidljiva. Ipak je najvidljiviji projekt novi Inkubator, vrijedan 11 milijuna kuna. To je ujedno i najvrjedniji trag koji je ostvaren i ostavljen, a vjerujem da se već danas vidi koliko je pridonio rastu dijela gospodarske aktivnosti grada i to u segmentu novih tvrtki, start-up tvrtki, programa za poduzetnike, promocija i edukacije u digitalnim tehnologijama, povezanosti sa Sveučilištem Sjever, ali prepoznat je i rad od strane Hamag-Bicro-a, Ministarstva gospodarstva, US Embassy i mnogih drugih. Žao mi je da je ovom COVID-19 situacijom prekinut dobar kontinuitet provedbe aktivnosti, no nadam se da će se sve planirano uskoro i realizirati.

Koji su to projekti koje biste posebno istaknuli i što će biti s planovima razvoja Entera u daljnjem radu?

– Novi Inkubator kreativnih industrija, EIS – projekt vezan uz internacionalizaciju poslovanja poduzetnika, DIH – digital innovation HUB, Industrija 4.0, to su projekti koji apsolutno odgovaraju potrebama i stanju gospodarstva. Na tim točkama treba dalje intenzivno raditi ako želimo biti konkurentni i imati jako gospodarstvo koje nose mali i srednji poduzetnici i koje generira više prihoda od primjerice turizma. Tada bismo, kao zemlja, bili stabilniji i ostvarili veći BDP.

– Planovi rada Entera nastavit će se tim smjerom i dalje. Enteru trebaju partneri i to prvenstveno tvrtke koje imaju znanje i tehnologiju, sveučilišta, istraživački razvojni centri, jedna mreža partnerstva s obrazovnim institucijama kako bi se taj most prelijevanja ili takozvani “transfer of knowledge” dogodio prema malom i srednjem poduzetništvu. Jer, pristup kapitalu je omogućen, potpore za investicije, opremanje ili inovacije su osigurane, no znanje je i dalje izazov. Na tome treba raditi i smatram da je u tome ključ uspjeha za poduzetnike.

– Moj tim ljudi u Enteru je dovoljno stručan i dovoljno dugo radimo zajedno tako da je kontinuitet stručnog obavljanja posla osiguran.

Koga vidite kao svojeg zamjenika ili zamjenicu?

– Od osobe koja preuzme vodstvo tvrtke očekuje se da ima viziju i da pretvara ideje u stvarnost, da razvije u Koprivnici posebnost i prepoznatljivost za ulaganje, razvoj inovacija, osnivanje tehnoloških tvrtki, ali i da nastavi poticanje poduzetništva i pruža podršku tvrtkama u njihovom rastu. Iz postojećeg tima sigurno ima kandidata koji taj posao mogu obavljati odlično, no kada bude javni natječaj, sigurna sam da će se odabrati najbolja i najkompetentnija osoba.

Snimio Marko Posavec.

Čime se točno bavi tvrtka Krezić u kojoj sada radite i koji su im planovi?

– Tvrtka Krezić kupila je 40.000 kvadratnih metara zemljišta u poslovnoj zoni Dravska i na tim parcelama izgradit će se proizvodni pogoni i laboratoriji za nekoliko segmenata poslovanja. Najzanimljiviji je dio koji se odnosi na industrijsku konoplju iz koje će se proizvoditi CBD, odnosno više od 10-ak proizvoda čiji su glavni sastojci vrlo ljekoviti kanabinoidni supstrati. Glavna razlika proizvoda koji će uskoro biti na tržištu i svih ostalih je njihova pojačana apsorpcija s jedne strane, dok se s druge strane radi o potpuno prirodnim proizvodima bez ikakvih kemijskih dodataka. Upravo to će naše proizvode činiti posebnima. Tehnologije na kojima radimo su vrlo napredne, temeljene na najnovijim istraživanjima i za sada imamo vrlo malu konkurenciju koja može dostići rezultate koje imaju naši proizvodi.

Odakle konoplja, hoće li se ona uvoziti ili se okrećete i vlastitom uzgoju?

– Drugi dio planova odnosi se na vlastiti uzgoj konoplje. Ti su poslovi upravo u tijeku, na 10 hektara zemljišta sije se konoplja, a kako bismo razvili najbolju genetiku sjemena te osigurali da biljka donese najvišu moguću zasićenost CBD-a, u naš tim uključila se, usudila bih se reći, najveća hrvatska znanstvenica čija je ekspertiza upravo u genotipizaciji sjemena konoplje s međunarodnim iskustvom te vrlo uspješnim projektima ovakvog tipa ostvarenim u Kanadi i Nizozemskoj. No, njeno ime još uvijek ne mogu otkriti. Planiran je uzgoj “indoor” i “outdoor”.

Postoje li još kakvi planovi, osim proizvodnje i vlastitog uzgoja?

– Treći dio planova vezan je uz eksperimente s biomasom i rad na potencijalnim visoko efikasnim biokompozitima. Djelomično idemo prema bioplastici, no u ovom dijelu iskoristit će se konopljina vlakna koja imaju potencijal “bio-carbon fiber”, ali i ogroman segment biokompozita kao novih materijala za potrebe ambalaže, biofilera za 3D print, građevinski sektor u smislu bio izolacijskih materijala i takozvanih kocki za gradnji ili opločenja. Popis i lista mogućnosti je uistinu ogromna.

– Za sve planove implementira se najnovija tehnologija proizvodnje, surađuje se s više od 20 znanstvenih instituta, R&D centara, sveučilišta, uglavnom velikom znanstvenom zajednicom. Težnja je implementirati najnovija znanja u proizvode za stvaranje konkurentske prednosti, ali istovremeno brinuti za okoliš, klimatske promjene i opći boljitak čovječanstva.

Foto: koprivnica.hr

O kolikoj investiciji ovdje govorimo? Kada možemo očekivati vidljive rezultate ove investicije?

– Investirat će se više od 200 milijuna eura u sve navedeno, a plan je koristiti i europske programe i poticaje, posebno one vezane uz inovacije. Uz ovaj segment konoplje, istovremeno se radi i na razvoju proizvoda koji koriste nano tehnologije u segmentu medicine, farmacije i hrane.

– Žao mi je što je COVID-19 usporio naše planove, jer bi se prema prvim izrađenim projekcijama već prvi dijelovi investicije vidjeli, kao i suradnje s partnerima iz okruženja te novootvorena radna mjesta. Naš tim trenutno broji 18 osoba koje rade u Hrvatskoj, a tu su i partneri koji su zaposleni u partnerskim tvrtkama vani, što je unatoč nastaloj situaciji te usporenim gospodarskim aktivnostima, dovoljan pokazatelj ozbiljnosti.

Što ćete raditi na novom poslu?

– Odgovorna sam za razvoj poslovanja u cijeloj grupi vezano za poslove u Hrvatskoj.

Zašto je poduzetnik Kristijan Krezić odabrao baš Koprivnicu kao mjesto u koje će ulagati?

– To je pitanje na koje sam najviše puta odgovorila unatrag mjesec dana. Ponekad tražimo odgovore na kriva pitanja. Mislim da je pravo pitanje jesu li njegove namjere zaista ozbiljne i hoće li se učinak njegovog poslovanja reflektirati na ovaj kraj u pozitivnom smislu, to je puno važnije pitanje. Ovo pitanje ostavila bih otvorenim; neka se pokažu djela, a onda je na svakom pojedincu da donese vlastite zaključke.

zatvori