U Hrvatskoj su danas potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupno je oboljelih u Hrvatskoj do sada 2.237. Što se tiče novih slučajeva, dvije novozaražene osobe dolaze iz Koprivničko-križevačke županije, a jedna iz Osječko-baranjske.

>> Novi podaci: U Podravini i Prigorju dvoje novozaraženih, 12 osoba se oporavilo i vraća se u Dom za starije

Broj umrlih za jedan je viši nego jučer. U Ličko-senjskoj županiji preminula je pacijentica 1960. godišta kojoj je prije više od 40 dana utvrđen koronavirus i kojoj je transplantiran bubreg, a uz osnovnu bolest imala je niz popratnih dijagnoza. Ukupan broj preminulih je 97.

Do sada je testirana 58.091 osoba, od toga 1.070 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih pacijenata ima koliko i jučer, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 9 pacijenata. 1.978 osoba se oporavilo.

Nakon niza sastanaka sa službenim predstavnicima ugostiteljske i industrije događanja (event industrija) postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.

Tijekom sljedećeg tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima. Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.