Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Nuspojave zaključavanja: Znatno manje prometnih nesreća, ali neki su praznije ceste iskoristili za divljanje

Policija je objavila statističke podatke stanja sigurnosti u travnju 2020.

‘Zaključavanje’ cijele države zbog koronavirusa odrazilo se i na opće stanje sigurnosti, osobito u prometu. Broj prometnih nesreća strmo je pao: u prva četiri mjeseca ove godine bilo ih je ukupno 146, za razliku od prošlogodišnjih 223.

Najveća razlika, naravno, vidljiva je u travnju u kojem je ove godine zabilježeno samo 17 prometnih nesreća. Ožujak je također bio vrlo blag sa svega 26. Lani su oba mjeseca imala više od 50 nesreća.

U skladu s tim u padu je i broj osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama. Smrtno stradalih na cestama ove godine još nije bilo. U travnju je u prometu ozlijeđeno pet osoba, sve lakše. Lani ih je bilo 21 pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. I ožujak je bio miran sa samo osam ozlijeđenih osoba.

Broj prometnih nesreća po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka.

Najčešće vrste prometnih nesreća u travnju bile su bočni sudari i slijetanja s ceste, a do njih je najčešće dolazilo zbog neprilagođene brzine.

Među malobrojnim vozačima koji su se i tijekom “zaključavanja” nalazili na prometnicama bilo je i onih koji nisu poštovali prometne propise. Policija je u travnju u nadzoru prometa utvrdila 754 prekršaja te je iz prometa isključila 88 vozača i 23 vozila. Oduzete su 24 vozačke dozvole. Devet je vozača zadržano do otriježnjenja, 12 ih je uhićeno i četvorica su po žurnom postupku dovedena pred suca za prekršaje.

Policija je posebno upozorila na to da su neki vozači iskoristili činjenicu da je na cestama manje prometa pa su jurili brzinama znatno većima od dopuštenih ili su na drugi način kršili prometne propise. U proteklih desetak dana u Hrvatskoj je čak 12 osoba smrtno stradalo u prometu. Većinu tih nesreća prouzročili su mladi vozači, ponajviše zbog prebrze vožnje.

Kriminal se ipak drži

I dok je stanje sigurnosti u prometu kao nuspojava protuepidemijskih mjera bilo znatno poboljšano, broj kaznenih djela nije pokazao neki ozbiljniji pad i u prva četiri mjeseca ove godine kreće se u prosjeku od 75 mjesečno. To je ipak manje nego u istom razdoblju lani kada je taj prosjek iznosio 113.

Velika većina kaznenih djela zabilježenih u travnju odnosi se na ona iz domene općeg kriminaliteta, poput provala i krađa, te kaznenih djela na štetu djece i obitelji.

Broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira u travnju je porastao u odnosu na ožujak: bilo ih je 19 za razliku od ožujskih 12. U mjesečnom prosjeku i dalje ih je manje nego u istom razdoblju lani. Devet prekršaja odnosilo se na svađu i viku, četiri su bile tučnjave, tri držanje životinja bez nadzora, dva drska ponašanja i jedno omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika.

Što se tiče požara, u travnju ih je zabilježeno 13: osam na građevinskim objektima i pet na otvorenom prostoru. To je znatno više od ožujka kada je zabilježen svega jedan požar, ali i znatno manje od lanjskog ožujka kada ih je bilo 27, uglavnom na otvorenim prostorima. Nažalost, u jednom od travanjskih požara jedna je osoba smrtno stradala. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 44.000 kuna.

Eksplozije nisu zabilježene.

I za kraj, prema očekivanjima, broj prelazaka preko državne granice značajno je pao: u travnju su zabilježena svega 753 dok ih je u istom mjesecu prošle godine bilo više od 10 tisuća.

zatvori