Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Šoderica je dobila čamac-kosilicu koji će plaže očistiti od ‘rese’ i drugog podvodnog bilja

'Resica' će ploviti jezerom i kositi podvodno bilje do dva metra dubine

Jedan od najčešćih prigovora kupača na jezeru Šoderici, popularnom ‘Podravskom moru’, odnosio se na krocanj odnosno ‘resu’ koja u ljetnim mjesecima gotovo u potpunosti prekrije dno jezera. Premda sama po sebi nije opasna, vrlo je neugodna. Ove bi sezone, međutim, taj problem mogao biti riješen.

Na Šoderici je danas predstavljen čamac nazvan “Resica” opremljen posebnim uređajem za košnju vodenog bilja. Može čistiti dno do dva metra dubine i, prema riječima načelnika Općine Legrad Ivana Sabolića, bit će svakako veliko pojačanje u uređenju jezera uoči i tijekom turističke sezone.

– Od ove sezone ovaj će nam čamac pomagati da još više uljepšamo Šodericu i bit će još jedan korak prema njenoj revitalizaciji – rekao je Sabolić.

Snimio Marko Posavec

Čamac je kupila tvrtka legradska komunalna tvrtka Lekom grad na petogodišnji leasing u vrijednosti 473.000 kuna. Lekom grad se bavi uređenjem zelenih površina na području općine, a sada će se baviti i uređenjem podvodnog bilja, dodao je Sabolić.

Na predstavljanju čamca bio je i dožupan Ratimir Ljubić koji je podsjetio na zlatne dane Šoderice kada je, prije 30-ak godina, na Podravsko more dolazilo i do 20-ak tisuća ljudi dnevno. Također, Podravskim morem prije dosta je vremena već plovio čamac s istom namjenom.

– Nažalost, Šoderica je zbog rata i kasnije drugih objektivnih okolnosti zamrla. Čestitam načelniku na trudu i želji da vrati stari sjaj Šoderici. Nova šetnica i sva ulaganja u Šodericu znak su da postoji volja za to. Naša županijska Turistička zajednica zajedno s Općinom Legrad i drugim sudionicima organizira već nekoliko godina Ljeto na Šoderici i pokušavamo privući ljude natrag ovamo. Nadam se da će i ovaj čamac doprinijeti tome – kazao je dožupan Ljubić.

Snimio Marko Posavec

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev istaknula je da se nada da ćemo i ove godine imati Ljeto na Šoderici te da će posjetitelji jezera uređenjem plaža sigurno biti zadovoljni jer je glavni motiv dolaska na Šodericu ipak voda.

– “Ljeto na Šoderici” ove godine bi trebalo biti šesto po redu, sa svim planovima se kasni zbog koronavirusa, ali vjerujem da će i to krenuti. Svi smo čitali negativne komentare o “resi” i vjerujem da će čamac pomoći u uklanjanju tog problema – rekla je Sočev.

Snimio Marko Posavec

Čamac je proizvela tvrtka Flammifer čiji je direktor Goran Žugec iznio tehničke detalje o plovilu.

– Ovaj čamac-kosilica vodenog bilja omogućava košnju rese, lopoča i ostalog vodenog bilja na dubini do dva metra. Izrađen je od brodske aluminijske legure i namijenjen je za uporabu na slatkoj i slanoj vodi. Napravljen je u skladu sa zahtjevima Hrvatskog registra brodova te je registriran. Ima sve dozvole koje se odnose na zaštitu na radu. Nekoliko takvih čamaca već se koristi na vodenim površinama u Republici Hrvatskoj. Koristi biorazgradivo hidrauličko ulje pa je i ekološki prihvatljiv – objasnio je Žugec.

“Resica” je već isprobana na Šoderici, a u pravu akciju krenut će s ljepšim vremenom kada krocanj i ostalo podvodno bilje malo porastu.

zatvori