Utorak, 23. travnja 2024.

Devčić: Sve do sada preminule osobe bile su visoke životne dobi i imale su teške kronične bolesti

Broj preminulih korisnika Doma za starije i nemoćne u prva četiri mjeseca ove godine jednak je broju iz prošle i pretprošle godine

U koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ trenutno je na COVID-19 odjelu hospitalizirano 36 pacijenata. Od toga je njih 31 potvrđeno pozitivnima, a za petero se još uvijek čeka nalaz.

Od tog broja, 30 je pozitivnih osoba iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kao i četiri koje čekaju nalaz, uz jednu pozitivnu zaposlenicu Doma. Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić kao uvod u analizu stanja na COVID odjelu koprivničke bolnice u proteklih 57 dana.

>> FOTO/VIDEO U Koprivnici preminula još jedna osoba, ravnateljica Doma za starije podnijela ostavku

– Od 16. ožujka do 10. svibnja imali smo 253 osobe hospitalizirane na COVID odjelu zbog simptoma koji su mogli upućivati na koronavirus. Kod 58 osoba potvrđen je COVID-19, od toga 35 iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. 10 štićenika Doma je preminulo, jedan je pušten natrag u Dom kao izliječen. Četvero bolesnika premješteno je u Zagreb, dvije su se pacijentice vratile u Koprivnicu, a dva su pacijenta u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” – rekao je Devčić.

Mato Devčić
Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.

Od ovih 30 pozitivnih koji su hospitalizirani na COVID odjelu, sedmero ih ima radiološki potvrđen nalaz na plućima koji bi mogao biti vezan uz COVID-19, kazao je Devčić.

– Imamo 23 bolesnika koji ne pokazuju simptome, no imamo i sedmero pacijenata koji razvijaju komplikacije i kroničnih komorbiditeta, dakle oni razvijaju komplikacije koje nisu vezane uz koronavirus koje bi vrlo vjerojatno razvili u Domu i da nisu bili izloženi koronavirusu. Ovaj broj umrlih vrlo vjerojatno neće biti konačan broj s obzirom na populaciju pacijenata i njihove kronične bolesti – rekao je ravnatelj bolnice.

Od 10 osoba koje su preminule u tom razdoblju šest je žena i četvorica muškaraca. Prosječna dob žena koje su preminule je 91, a muških pacijenata 87 godina.

Mato Devčić
Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.

– Važno je reći da su sve od tih deset osoba imale tri ili više komorbiditeta, dakle govorimo o pacijentima koji su više godina imali kronične probleme s popuštanjem organa, bilo srca, bubrega ili nečega drugoga. Pozitivan RTG nalaz na plućima u smislu upale pluća imala je samo jedna od ženskih i dvojica muških pacijenata. Kao uzrok smrti kod ženskih bolesnika, kod dvije osobe je popuštanje srca i upala pluća, kod dvije osobe je moždani udar, kod dvije osobe zatajenje više organa kao posljedica pogoršanja upale mokraćnih puteva i zatajenja bubrega. Kod muških osoba, dva bolesnika s potvrđenim RTG nalazom na plućima, a tri od četiri bolesnika umrla su kao posljedica zatajenja srca te jedan od posljedica dugogodišnje bolesti bubrega odnosno urinarnog trakta. Govorimo, dakle, o osobama visoke životne dobi s vrlo izraženim komorbiditetima – naveo je Devčić.

Unatoč ovoj situaciji, ravnatelj Devčić je napomenuo da se bolnica aktivirala: pripremaju se i izvode operativni zahvati, obavljaju se poliklinički pregledi i terapija u dnevnim bolnicama, sve uz strog režim i kriterije zaštite. Zaključio je kako vjeruje da će se bolnički sustav u skorije vrijeme vratiti u normalno stanje.

Koren: Korona nije bitno utjecala na statistiku smrtnosti u Domu, ali je kod nekih osoba vjerojatno pogoršala stanje

Na novinarski upit, župan Darko Koren iznio je neke podatke o smrtnosti u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica iz ranijih godina, dakle kada nije bilo epidemije koronavirusa. Upravo je, kazao je, zaprimio izvješće sada već bivše ravnateljice Vesne Križan u kojemu je, između ostaloga, bilo riječi i o tome.

– Godišnje u Domu premine oko 40 do 45 osoba. Do 30. travnja ove godine u Domu je preminulo 12 osoba, isto koliko ih je preminulo prošle i pretprošle godine. U tom smislu, dakle, broj preminulih nije se povećao i korona nije glavni uzrok smrti ovih osoba već su to godine starosti – istaknuo je Koren.

Darko Koren
Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Župan je napomenuo i da se prosjek dobi korisnika Doma za starije u posljednje vrijeme povećao za pet godina i sada je blizu 88, a ako se gleda samo stacionar onda je već blizu 90.

– Ispada da u tom smislu korona nije bitno utjecala na statistiku, ali je kod nekih preminulih osoba vjerojatno pogoršala stanje – zaključio je župan.

Spomenimo i da je 29 uzoraka danas bilo negativno, čekaju se još 33.

zatvori