Četvrtak, 25. travnja 2024.

SDP traži smjenu načelnika županijskog stožera Ratimira Ljubića i karantenu za Dom za starije i nemoćne

Čelnik koprivničkog SDP-a Tomislav Golubić izjavio je da 'Koprivnica očito nije toliko bitna' kad ministar Beroš nije došao ovamo

SDP Koprivničko-križevačke županije na današnjoj je konferenciji za medije zatražio smjenu načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Ratimira Ljubića te karantenu za Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica zbog velikog broja osoba zaraženih koronavirusom.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik županijskog SDP-a Mladen Kešer, predsjednik gradskog SDP-a Tomislav Golubić te potpredsjednik stranke i bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić.

– Županijski stožer na čelu s Ratkom Ljubićem izgleda nije odradio svoj dio posla dobro. Tražim da župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren smijeni načelnika županijskog stožera Ratka Ljubića. S 12. svibnja u Hrvatskoj je od koronavirusa umrla 91 osoba, od toga u našoj županiji 12. Odmah smo do Zagreba i Splita, a brojčano smo 20 puta manji od ta dva hrvatska grada – na početku je rekao Mladen Kešer.

Smatra da svatko u ovoj situaciji treba preuzeti svoj dio odgovornosti, kao što je to učinila i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Križan, iako, po Kešerevom mišljenju, prekasno.

– Darko Koren je čekao 10 smrtnih slučajeva da bi ravnateljica sama dala ostavku i rekla da ide u zasluženu mirovinu. Mislim da je u pitanju grižnja savjesti. Vjerujem da Darko Koren ne smije čekati da se još više zakomplicira stvar u Koprivničko-križevačkoj županiji i mislim da kao župan treba stati na čelo takvih odgovornosti – kazao je.

Mladen Kešer. Foto: Sonja Barčanec.

Kešer je upozorio i na nedostatak liječnika opće prakse u Podravini i Prigorju, veliki problem o kojemu, tvrdi, Županija ne mari.

– Koprivničko-križevačka županija u naš zdravstveni sustav “upucava” oko 370 milijuna kuna sredstava poreznih obveznika umjesto da novac investira u tehnologiju, ljudske resurse, u osoblje… Oni investiraju u interijere i eksterijere kako bi to sve lijepo izgledalo. Na kraju nam se dogodi što nam se dogodilo – zaključio je Kešer.

Golubić: Koprivnički Dom za starije i nemoćne mora u karantenu

S obzirom na situaciju u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, gradski Stožer civilne zaštite uputio je županijskom stožeru zahtjev da se ta koprivnička ustanova stavi u karantenu, izvijestio je predsjednik gradskog SDP-a Tomislav Golubić.

– Nažalost, u našem Domu za starije nismo došli do trenutka kad možemo ići u opuštanje jer svakodnevno imamo novozaražene. Nažalost, imamo smrtne slučajeve i situacija se ne popravlja. Uputili smo zahtjev, no do danas nismo dobili nikakvo očitovanje ili odgovor, oglušili su se na taj zahtjev. Štićenici slobodno šeću kvartom po Lenišću, odgovora nema. Zašto se oglušuju na nešto što je nužno da se napravi? – zapitao se Golubić i uz to upozorio i na ignoriranje situacije u koprivničkom Domu od strane ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Bio je pozvan nekoliko puta da dođe u Koprivnicu, da sa svojim ljudima iz Nacionalnog stožera pomogne u raščišćavanju situacije u Općoj bolnici i Domu za starije. Ministar Beroš nije našao vremena da dođe u Koprivnicu, ali je zato mogao otići u Knin, Split i ne znam gdje je sve bio na svojoj turneji po Hrvatskoj. Očito Koprivnica nije toliko bitna.

Tomislav Golubić. Foto: Sonja Barčanec.

Golubić je također upozorio na nelogičnosti u rebalansu županijskog proračuna. Naime, Koprivničko-križevačka županija smanjila je sredstva županijskoj Vatrogasnoj zajednici za oko 25-30 posto, ne razmišljajući da su upravo vatrogasci i djelatnici GSS-a iznijeli najveći teret ove krize.

– Sve ovo vrijeme koje je iza nas od polovice trećeg mjeseca do danas, sve radnje stožera zaštite i spašavanja, što županijskog, što gradskog, iznijele su dobrovoljne službe – vatrogasci, GSS-ovci koji su trošili svoja vozila, svoj benzin, svoje vrijeme bez da je itko od njih dobio ijednu kunu naknade. Nitko od njih ni ne traži naknadu, međutim nije li malo čudno da Županija radi rebalans proračuna gdje na stavci proračuna županijske Vatrogasne zajednice skine 300 tisuća kuna? Jesu li se sjetili pitati tog dobrovoljnog vatrogasca: “Otkud ste vi financirali to gorivo, jesu li vaši ljudi mali što za pojesti ili za popiti?” Nisu – napomenuo je Golubić.

Ostojić: Nacionalni stožer civilne zaštite pretvorio se u izborni stožer HDZ-a

Potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića žaloste podaci prema kojima je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom ocijenjeno katastrofalnim. S obzirom na to da su parlamentarni izbori blizu, Ostojić smatra da će Vlada svoje loše vođenje države pokušati prikriti radom i uspjesima Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Izbori su pred nama, HDZ se sprema, no plan im je poremećen. Htjeli su se hvaliti uspjesima svoje Vlade i uspjesima predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Na portalu koji se bavi načinom funkcioniranja Europske unije naše je predsjedanje ocijenjeno katastrofalnim. Drugi problem je ministarstvo. Vlada je u posljednje četiri godine izgubila 15 ministara. To govori sve. Očito se ne mogu pohvaliti ni domaćim ni međunarodnim uspjesima i onda su htjeli odigrati stari politički štos: Idemo svi pod zastavu, idemo svi pod Nacionalni stožer, on će nas izvući. Ali Nacionalni stožer se pretvorio u farsu, pretvorio se u izborni stožer HDZ-a – ustvrdio je Ostojić.

Rajko Ostojić. Foto: Sonja Barčanec.

Uspoređujući broj zaraženih u Koprivničko-križevačkoj i susjednoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Ostojić se zapitao zašto župan Darko Koren nije smijenio ravnatelja koprivničke bolnice dr. Matu Devčića.

– Bjelovarsko-bilogorska županija ima nula pacijenata u bolnici, nula pacijenata u Domu za starije, nula inficiranih. Neka se župan Koren ugleda na župana Bajsa. To sam mu poručio prije dva mjeseca. OK, dijelom je poslušao kada je ravnateljica dala ostavku, ako uopće ima utjecaja na ravnateljicu, a trebao bi imati jer je župan i jer je Županija osnivač i vlasnik i bolnice i Doma za starije. Ne znam što čeka s ravnateljem bolnice. Tražimo samo minimum odgovornosti – zaključio je Ostojić.

zatvori