Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ratimir Ljubić: Sve je spremno za ispite državne mature, završne ispite i obrane završnih radova

Bliže se ispiti državne mature, prvi ispit najavljen je za 8. lipnja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

Detalje je Dravi.info predstavio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

– Maturi mogu pristupiti svi zdravi učenici. No, pobrinut ćemo se da svi koji imaju nekakve poteškoće pristupe državnoj maturi pod posebnim uvjetima. Kao i prijašnjih godina onim maturantima kojima je neophodan pomoćnik u nastavi, imat će ga, oni smiju prisustvovati državnoj maturi. Omogućiti ćemo sve što je potrebno kako bi pomoćnici bili prisutni na maturi – objasnio je Ljubić.

Zamjenik župana istaknuo je da je Koprivničko-križevačka županija osigurala dezinficijens i zaštitne maske za maturante i profesore koji će biti prisutni na ispitima.

Svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju i učenici trogodišnjih strukovnih zanimanja koji moraju obraniti završni rad koji se sastoji od praktičnog i teorijskog dijela, a uvjet za završetak škole je i praksa koja se tijekom protuepidemijskih mjera nije mogla odvijati.

– Učenici koji završavaju trogodišnja strukovna zanimanja najprije moraju realizirati praksu i oni to trenutno čine. Isto tako, moraju izraditi i obraniti završni rad. Škole su se pripremile i osigurat će se svi uvjeti da učenici najprije obave svoju praktičnu nastavu, a nakon toga da izrade i obrane završni rad i to ili u školskim radionicama ili kod poslodavaca – istaknuo je zamjenik župana.

Iako po prvi puta imamo ovakvu situaciju, Ljubić smatra da će sve dobro proći.

– Sigurno će sve proći bez problema. Kao prvo, škole su se pripremile, imamo dobre i kvalitetne nastavnike i ravnatelje koji su napravili sve preduvjete za polaganje završnih ispita i ispita državne mature. Isto tako, i nastavnici će dati sve od sebe da naši učenici jednako kao i njihovi prethodnici mogu pristupiti i obrani i ispitu završnog rada i državnoj maturi – zaključio je.

Zamjenik župana maturantima je savjetovao da pokušaju riješiti završne ispite, a s obzirom na popuštanje mjera, vjeruje da će se krajem mjeseca ili početkom idućeg moći održati i norijada i maturalne proslave.

zatvori