Četvrtak, 28. ožujka 2024.

IMAMO DOBITNIKE Rockmark i portal Drava.info daruju vam dva seta podmetača s likovima glazbenika

Nakon niza književnih dotisaka i prijevoda uspješnih (auto)biografija velikih glazbenih zvijezda, glazbena knjižara Rockmark predstavlja prvo vlastito izdanje – Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka.

Portal Drava.info i glazbena knjižara Rockmark daruju dvoje čitatelja jednim setom podmetača za čaše s likovima glazbenika kao što su Eddie Vedder, David Bowie, Robert Plant, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Jim Morrison, Patti Smith, Bob Marley, Amy Winehouse, Ramones, U2.

Sretni dobitnici su Damir HabijanecMateja Ljubić Sekulić. Čestitamo! Upute smo vam poslali e-poštom.

Prvi put od hrvatske samostalnosti nastala je knjiga o suvremenoj glazbenoj sceni koja je, daleko od velikih medija, ostavila (i još uvijek ostavlja) neizbrisiv umjetnički trag. Na gotovo 250 stranica praćenih fotografijama, Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka pruža uvid u domaće stvaralaštvo, u izvođače koji su zaigrali po vlastitim pravilima, srušili i ignorirali postojeće obrasce, te kao standard nametnuli jedan posve novi, dotad neviđeni do-it-yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije, internet servisa i društvenih mreža.

Autori Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko, dugogodišnji suradnici koji su veći dio punoljetnosti proveli u svijetu glazbe, prikupili su više od 330 izvođača koji su u proteklih 20 godina, od 2000. do 2019., obilježili hrvatsku scenu: od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih i opskurnih.

Uz kratke biografske podatke o svakom izvođaču, ključna mjesta u diskografiji i karijeri, Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka donosi zanimljive priče i urbane legende: možete saznati koji je pjevač zbog koncerta Nicka Cavea propustio nastup vlastitog benda, tko je svom diskografu poštom slao pseći izmet, tko je prodao automobil kako bi financirao album prvijenac, tko je imao prvi UV videospot u Hrvatskoj…

Iz predgovora Aleksandra Dragaša: “O ovoj knjizi može se razmišljati i kao hrvatskom enciklopedijskom odgovoru na Tajnu povijest rocka Ronija Sariga, enciklopediju najutjecajnijih izvođača za koje jedva da ste čuli. U toj knjizi Sarig se bavio imenima čija je utjecajnost nepobitna, iako isti nikada nisu ugledali top-liste ili su se na njima našli tek sporadično. U sličnom se ključu može čitati i poimati i Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka koja uz nekolicinu poznatijih imena prezentira za širu publiku komercijalno slabo zamjetljiv, ali intrigantan i vibrantan sloj hrvatske glazbene scene. Čitajte ovu knjigu i slušajte izvođače uvrštene u nju. Mogli biste se iznenaditi tko sve i kakvu glazbu stvara i svira u Hrvatskoj, a da o tome mnogi, nažalost, ni nemaju većih saznanja.”

Cijena knjige je 129 kuna.

zatvori