Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Otvaraju se i cvjećarnice, Tihomir Košćak: Izgleda da smo falili ljudima jer narudžbe stižu svako malo!

Svima nakon izolacije treba malo boja, šarenila i veselja, rekao nam je Tihomir Košćak

S popuštanjem mjera otvaraju se i obrti, među njima i cvjećari. Njihov je posao u vrijeme epidemije potpuno stao: nisu mogli raditi, a svo cvijeće koje su imali kad je nastupilo zaključavanje morali su baciti. No, od ovog tjedna i oni rade, naravno u skladu s općim zaštitnim mjerama.

– Izgleda da smo falili ljudima jer narudžbe stižu svako malo – rekao nam je Tihomir Košćak, vlasnik cvjećarnice Luna u Koprivnici. – Nakon “dobrog godišnjeg” od skoro mjesec i pol vratili smo se s veseljem, s puno cvijeća… Ljudi su to super prihvatili jer svima nakon izolacije treba malo boja, šarenila i veselja. Krećemo punim jedrima naprijed!

Potražnja je, kaže Tihomir, velika i šarolika: do sada nije bilo ničega, a sad ima svega i sve se traži. Ipak, i u cvjećarnicama se posluje po strogim pravilima. U radnji može biti jedna osoba i to samo na ulazu, bez približavanja samom cvijeću i pultu. Poželjno je koristiti maske i rukavice te dezinficirati ruke na ulasku. Narudžba se izdaje i slijedi dezinfekcija.

Snimio Marko Posavec.

Iza cvjećara je razdoblje koje je bolje zaboraviti, nastavlja Tihomir. – Sva roba se morala baciti, dosta novaca je otišlo. Bilo je tužno, jedino što je donekle u neku ruku bilo dobro je to što smo se odmorili. Preskočili smo Uskrs, sve svečanosti u ovo doba godine, svadbe, pričesti, firme… Sve smo to propustili. Dolazi ljeto koje je samo po sebi “suho”, tu nema nekog posla, eventualno neki umjetni aranžmani, dekoracije, dehidrirane ruže, drugi artikli poput mirisnih svijeća i sapuna… Onda dolazi jesen pa se vidimo “kak’ treba”.

Cvjećari neće podizati cijene, stalno su iste već 9 ili 10 godina, kaže Tihomir.

A za sve posjetitelje cvjećarnica najvažniji savjet je: naručite na vrijeme! Potražnja je, naime, sada dosta velika i neke zahtjevnije stvari potrebno je naručiti i dan unaprijed.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori