Petak, 29. ožujka 2024.

Od vinskog folklora do važnosti glazbe: Gradu Koprivnici odobrena četiri projekta prekogranične suradnje vrijedna 6,5 milijuna kuna

Gradu Koprivnici odobreni su vrijedni projekti iz područja turizma, kulture, obrazovanja i glazbe ukupne vrijednosti veće od 1,6 milijuna eura, od čega se 6,5 milijuna kuna odnosi na Koprivnicu i koji će se provoditi u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom.

Konkretno, riječ je o četiri projekta Interreg programa: EDU Roma, Knowledge Well, ReVITAlize i SHARE MUSIC. Većinski će biti financirani iz europskih fondova.

– Izuzetno sam ponosan na naše ustanove u kulturi, ali i na naš tim za europske projekte jer smo zahvaljujući njima u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava po službenim podacima Ministarstva financija – rekao je uvodno gradonačelnik Mišel Jakšić.

Koprivnica je jedini hrvatski grad koji je dobio sredstva za projekte u svim prijavljenim kategorijama, što dokazuje vrijednost i kvalitetu prijavljenih programa, dodao je Jakšić.

Mišel Jakšić. Snimila Sonja Barčanec.

EDU Roma akronim je projekta Education Development for Understanding Roma, a njegova je misija pomoći romskom stanovništvu u poboljšanju suživota s većinskim stanovništvom s obje strane granice na inovativan i zanimljiv način te omogućiti razumijevanje romske kulture, ali i olakšati romskoj djeci ulazak u obrazovni sustav.

Projekt je vrijedan 248 tisuća eura, njegov je nositelj Pučko otvoreno učilište Koprivnica, a partner s hrvatske strane je Obrtnička škola Koprivnica.

– U sklopu projekta će se izrađivati neformalni kurikulum za snimanje filmova. Nakon toga slijedi edukacija nastavnika iz Obrtničke škole te obrazovanje učenika kako snimiti, režirati i montirati film. To će se odvijati u dvorištu Domoljuba zbog čega smo i dobili odobrenje za rekonstrukciju ploča u vrijednosti od 24 tisuće eura, što nas jako veseli jer smo u projekt uspjeli uvesti i infrastrukturni dio. Za kraj projekta predviđeno je prikazivanje filmova koji tematiziraju romsku kulturu – rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Maja Holek.

Maja Holek. Snimila Sonja Barčanec.

Puni naziv projekta ReVITAlize je Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja, a njegov je nositelj Muzej grada Koprivnice. Vrijedan je gotovo milijun eura, a u sklopu njega će se, između ostaloga, energetski obnoviti Muzej grada Koprivnice te financirati oprema i tradicionalni postavi predviđeni za izložbe iz područja vinskog folklora.

– U Koprivnici smo itekako vezani uz vinogradarstvo. U 18. stoljeću smo imali podrum na području današnjeg franjevačkog samostana gdje smo 2009. godine iskopavanjima pronašli drvenu prešu, veliki broj stolnog posuđa za ispijanje vina itd. Tamo smo osmislili jednu tematsku priču sakralnosti i vinogradarstva i to u dva podrumska krila koja sama po sebi odaju dojam vinskog podruma i križno-rebrastog svoda srednjovjekovnih crkvi. Kroz nekoliko doživljajnih točaka probat ćemo pretočiti kulturnu baštinu u jedan turistički, atraktivan posao – rekao je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i dodao da će se u sklopu projekta razvijati Wine fest te Renesansni festival čija će središnja tema u jednoj od narednih godina biti upravo srednjovjekovno vinogradarstvo.

Robert Čimin. Snimila Sonja Barčanec.

Projekt će se u naredna 24 mjeseca provesti u dvije faze pri čemu će se najprije energetskom obnovom riješiti problem vlage u podrumu koprivničkog muzeja.

– Projekt je usmjeren na stvaranje turističkih atrakcija s ciljem povećanja broja turista u prekograničnoj regiji. Mađarski partner i Muzej grada Koprivnice će revitalizirati kulturno-vinogradarski identitet i baštinu prekogranične regije organizacijom brojnih, autentičnih izložbi vinskog folklora te stručnim radionicama – rekla je viša stručna suradnica za europske poslove i društveno-turističke projekte Iva Svirčić Borštnar.

Iva Svirčić Borštnar. Snimila Sonja Barčanec.

U sklopu projekta Knowledge Well, punog naziva Cross border development of centers of excellence in primary schools, uspostavit će se pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti u partnerskom prekograničnom području Mađarska-Hrvatska. Time će se stvoriti uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa u osnovnim školama u gradu Koprivnici, koji uvelike nadilaze zakonski propisane osnovnoškolske obrazovne standarde.

– Projekt se sastoji od mnogobrojnih aktivnosti od čega valja istaknuti da će biti organizirani okrugli stolovi za učitelje koji će biti temelj za osmišljavanje programa unutar šest područja izvrsnosti i tri područja znanosti: društvenih, tehničkih i prirodnih. Također, imat ćemo identifikaciju izvrsnih učenika unutar 5. i 6. razreda, bit će organizirani kampovi za učenike i prekogranična natjecanja, a nabavit će se i vrijedna IT oprema nužna za provođenje ovakvih aktivnosti. Sav taj alat koristit će se za poticanje intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja izvrsnih učenika te za razvijanje njihove kreativnosti i motivacije – kazao je viši savjetnik za EU projekte razvojne agencije Sjever – DAN Bojan Solomun.

Bojan Solomun. Snimila Sonja Barčanec.

Cilj projekta SHARE MUSIC (Sharing music and connecting people in the cross-border area) je podizanje svijesti o važnosti glazbe u čovjekovom životu i njezinom utjecaju na čovjeka, prvenstveno na mlade ljude od 10 do 25 godina, te osvijestiti važnost prihvaćanja različitih glazbenih kultura.

– Projektom će se poduprijeti kulturne i glazbene aktivnosti u Koprivnici tako da ćemo pridonijeti kvaliteti manifestacija. Također će biti nabavljena glazbena oprema potrebna za provođenje glazbenih aktivnosti te solarni postamenti koju su potrebni za postavljanje izložbe najboljih fotografija nastalih tijekom projekta. Izložba će biti namijenjena široj javnosti, a predstavljat će inovativan pristup prezentacije samoga grada, kulturnih i prirodnih ljepota grada Koprivnice te će dovesti do povećanja broja turista – rekla je savjetnica za EU projekte Razvojne agencije Sjever – DAN Maja Hlebar.

Glavni nositelj projekta je Grad Koprivnica, a vrijedan je malo više od 150 tisuća eura.

Maja Hlebar. Snimila Sonja Barčanec.
zatvori