U Hrvatskoj ni danas nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije u Hrvatskoj je i dalje 2.244.

Do sada je testirano 64.266 osoba, od toga 584 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 38 osoba. Od toga je na respiratoru 6 pacijenata.

Ukupan broj oporavljenih je 2.047, što je 1 više u 24 sata. Preminulih u posljednja 24 sata nije bilo i ukupan broj je i dalje 101.

Zbog povoljne epidemiološke situacije Stožer je ublažio još tri protuepidemijske mjere. Ukinuta je zabrana javnih događanja i okupljanja s više od 40 ljudi. Od danas, broj ljudi koji mogu biti prisutni na pojedinim javnim događanjima i okupljanjima određivat će se preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zajedno s ostalim protuepidemijskim mjerama.

Sportska natjecanja moći će se održavati bez prisustva gledatelja, od 30. svibnja na otvorenom i od 13. lipnja u zatvorenim objektima.

Od 29. svibnja ukida se ograničenje da posljednjem ispraćaju mogu prisustvovati samo članovi obitelji i predstavnik vjerske zajednice te zabrana objave mjesta i vremena posljednjeg ispraćaja. Također, od istog datuma svečanosti sklapanja braka i životnog partnerstva mogu prisustvovati i druge osobe, ne samo obitelj i svjedoci, a ukinuta je i zabrana održavanja svadbenih svečanosti. Naravno, sve će se to moći odvijati uz pridržavanje mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.