Utorak, 23. travnja 2024.

Nacional objavio sporne konzultantske ugovore koje je Zvonimir Mršić sklapao dok je bio na čelu Podravke

Nacionalovi izvori tvrde da nije jasno kakve je usluge Jorn Pedersen obavljao za Podravku te da je Podravka tvrtku Damira Sertića unosnim ugovorima izvukla iz blokade

Tjednik Nacional u utorak je objavio ugovore za konzultantske usluge koje je Zvonimir Mršić potpisao u vrijeme kada je bio na čelu Uprave Podravke.

Prvi se odnosi na bivšeg člana Uprave Jorna Pedersena koji je 2014. otišao iz Podravke uz sporazumni raskid ugovora, bez otpremnine koja bi bila 12 neto plaća. Dva tjedna kasnije Mršić je s njegovom tvrtkom Pedersen Consulting sklopio jednogodišnji ugovor za usluge poslovnog savjetovanja vrijedan 1,17 milijuna kuna uz nešto manje od 300 tisuća kuna PDV-a, kroz mjesečne isplate od 97,5 tisuća kuna plus PDV.

Te je isplate, navode Nacionalovi izvori, odobravao osobno Mršić i smatraju da je takvim ugovorom oštećena ne samo Podravka – jer je Pedersen sporazumno napustio tvrtku – već i državni proračun i to u iznosu od najmanje pola milijuna kuna poreza, prireza i doprinosa koji bi bili plaćeni na otpremninu.

Nacionalovi sugovornici tvrde da je revizorska kuća Ernst & Young upozorila Podravku na to da bi takav ugovor mogao izazvati pojačanu pozornost Porezne uprave, ali i da je sumnjivo i to što je Nadzorni odbor Podravke u istom danu u lipnju 2014. glasovao i o raskidu ugovora o radu i o sklapanju konzultantskog ugovora s Pedersenom. Nacionalovi izvori smatraju da to ukazuje na “eklatantan sukob interesa i pogodovanje”.

Drugi sporan ugovor odnosi se na tvrtku Supera poslovno savjetovanje Damira Sertića koja je za Podravku obavljala edukaciju djelatnika te ocjenu rada menadžmenta i Uprave. No, Nacionalov izvor tvrdi da je Supera u to vrijeme imala samo jednog djelatnika te da joj je račun uoči sklapanja ugovora s Podravkom bio blokiran. Ugovor je potpisan 4. prosinca 2013., a kao početak pružanja usluga navodi se 13. listopada iste godine. Ubrzo je sklopljen i godišnji ugovor za individualno savjetovanje članova Uprave, vrijedan 37.500 kuna mjesečno, a usluge su, tvrde Nacionalovi izvori, uglavnom koristili Zvonimir Mršić i Olivija Jakupec. U nešto više od tri godine Supera je od Podravke i Belupa uprihodila gotovo 2,2 milijuna kuna, što su joj bili gotovo svi prihodi.

Nacionalovi sugovornici smatraju da je sprega Mršića i Sertića očita iz događaja koji su se odvili kasnije. Mršić je 2017. otišao iz Uprave Podravke, a sljedeće godine i on i Olivija Jakupec postali su suvlasnici Sertićeve tvrtke Supera Moć za proizvodnju energetskog napitka bez kofeina i šećera. Tvrtka nije postigla poslovni uspjeh, a Mršić ju je napustio u ožujku 2019.

Zvonimir Mršić za Nacional tvrdi da u tim ugovorima nema ništa sporno, da oni nemaju veze s njim osobno niti je on mogao imati neki interes u njima, kao i da je sa svime bio upoznat Nadzorni odbor. Kaže da Sertića prije Podravke nije poznavao i smatra da nije slučajno to što je priča sada, šest godina nakon sklapanja spornih ugovora, izašla u javnost, uoči izbora na kojima se vraća u politiku kao gospodarski strateg SDP-a.

zatvori