Utorak, 23. travnja 2024.

Međunarodni dan muzeja u Koprivnici: Tošo Dabac, Ivan Večenaj, eksperimentalna arheologija i drugo

Muzej grada Koprivnice uključit će se u obilježavanje Međunarodnog dana Muzeja 18. svibnja koji se u Hrvatskoj obilježava po 40. puta.

Ovogodišnja središnja tema okreće se osmišljavanju proaktivnih projekata kojima muzeji svoju praksu usmjeravaju prema ulozi promicatelja razumijevanja i uvažavanja različitosti kao i na socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje. Hrvatska muzejska scena posljednjih petnaestak godina bilježi povećani broj projekata prilagođenih najrazličitijim korisnicima s obzirom na dob, razinu edukacije te na druge posebnosti koje ih određuju. Suvremena muzeologija koristi se metodologijom inkluzije u prezentaciji i komunikaciji baštine pri čemu pomiče granice prema korisnicima s uvažavanjem pripadanja različitim rasama, drugoj etničkoj pripadnosti, roda, klase, dobi, fizičke sposobnost, jezika, religije, ekonomskog statusa ili pak rodnog opredjeljenja.

Nastoji se prezentirati i nespominjanu ili “spornu” baštinu lokalnog stanovništva, ali i manjina te brojne “teške” elemente društava koji ukazuju na neki od oblika obespravljenosti. Preduvjet za vođenje takve komunikacije jest ozračje poštovanja i uvažavanja različitosti životnih prilika i stilova pri čemu inkluzija počinje samorefleksijom i introspekcijom koja nikad ne završava.

Shodno tome, koprivnički su muzealci prilagođavajući se ograničavajućim okolnostima uz pandemiju COVID-19 osmislili nekoliko aktivnosti kojima će se na inovativan način približiti svojim korisnicima, a u cilju profesionalizacije muzejskog diskursa i produbljivanja njihove misije u našoj zajednici. Uz to, muzejski će objekti na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2020. godine u Koprivnici i Hlebinama biti otvoreni sve do 18 sati uz besplatan ulaz za posjetitelje.

18. svibnja 2020.

  • Muzej grada Koprivnice, Koprivnica, 8 – 18 sati: stalni postav i eksperimentalna arheološka radionica
  • Galerija Koprivnica, Koprivnica, 8 – 18 sati: Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca
  • Galerija Mijo Kovačić, Koprivnica, 8 – 18 sati: stalni postav
  • Galerija naivne umjetnosti, Hlebine, 10 – 18 sati: Dragica Lončarić: Svjetlosni akcenti

Program

Z on kraj Drave – mali čovjek velikih ideja (100 godina Ivana Večenaja; online izložba i kviz)

U 2020. godini obilježava se 100. obljetnica rođenja Ivana Večenaja, svestranog umjetnika, vizionara i inovatora koji svojim kreativnim impulsom obogaćuje (naivnu) umjetnost, književnost, leksikografiju i leksikologiju. Kako mu se rođendan podudara upravo s MDM prilika je za predstavljanje njegova djelovanja kojim je dokazao da lokalna priča može postati globalni fenomen, a “mali” čovjek – veliki umjetnik koji mijenja sliku svijeta.

Pretapanje privatnog i javnog, odnosno lokalnog i globalnog prikazat će se virtualnom izložbom na muzejskoj Facebook stranici iz fundusa Muzeja, potom iz privatne obiteljske Galerije Ivan Večenaj u Goli sve do djela sačuvanih u javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta. Večenajevo slikarstvo u je potpunosti inkluzivno – u bilježenju svijeta (likovnom i literarnom) ne bježi od ružnog, bolesnog, drugačijeg i nepoznatog. Naprotiv, isto prigrljuje i snagom umjetnosti ono neobično pretvara u estetski privlačno. Drugačije postaje zanimljivo, intrigantno i poželjno. Online izložba odvija se u trajanju 11. 5. – 12. 6. 2020., a kad situacija dozvoli predstavit će se u pravom obliku. Na sam Međunarodni dan muzeja publika se aktivnije uključuje odgovaranjem na zagonetke Ivana Večenaja i mali kviz o njegovu životu i radu. Najuspješniji među njima osvaja vodstvo kroz galeriju Ivana Večenaja pod pokroviteljstvom obitelji Večenaj.

Eksperimentalna radionica taljenje željezne rude (Muzej grada Koprivnice)

U situaciji kada nije potvrđeno održavanje ovogodišnjeg Renesansnog festivala, planiranog za kraj kolovoza, djelatnici muzeja i Instituta za arheologiju provest će dvodnevnu radionicu taljenja željezne rude u sklopu projekta četvrte godine znanstvenog projekta TransFER. Dobiveni rezultati eksperimentalnih arheoloških procesa, uz prethodno provedena arheološka iskopavanja, predstavit će se na izložbi koja je planirana za sredinu lipnja u Galeriji Koprivnica. Fokus je istraživanje peći za taljenje željezne rude koje su na prostoru Podravine prepoznate na više od 80 položaja koji su korišteni od kasne antike do kasnoga srednjega vijeka, a u radionici će se koristiti tzv. barska ruda s lokaliteta Hrastova greda kod Kalinovca i dokumentirati sve procese koji su se odvijali u postupku taljenja – prikupljanje i prženje rude, izrada drvenog ugljena, izgradnja peći, sušenje peći, sam proces taljenja, otvaranje peći, primarna obrada dobivenog komada spužvastog željeza.

Iza scene – čuvamo prošlost i gledamo u budućnost (video, Facebook)

Uz posebne, vrijedne i zanimljive predmete, umjetnine i stručnjake koji će o njima brinuti te ih približiti svima, kulturna baština može biti čudesna i neprocjenjiva. Ali nije uvijek tako i nije uvijek lako. Što je sve potrebno napraviti da bi kultura i umjetnost na uzbudljiv način i u što boljem stanju “stigla” do posjetitelja i tko sve brine o tome saznat ćete u kratkom videu koji je nastao kad je kamera ušla u muzejske prostore, na mjesto tradicije, kulturnog stvaralaštva, kreativnosti i okupljanja. Najbolji programi uvijek nastaju u suradnji različitih struka, razmišljanja i sposobnosti. Upravo je suradnja novih generacija s iskusnima ono što programe i druženja u Muzeju čini kvalitetnim, drugačijim i posebnim. Muzej tako podjednako čine ljudi i čuvana kulturna baština. Od 16 muzejskih radnika pojedini su manje poznati javnosti, dok se neki više pojavljuju u javnom prostoru. Svi oni zajedno čine “muzejski stroj” koji godišnje proizvede stotinjak različitih programa i aktivnosti, a u kojem znatno doprinose u svom djelokrugu. Muzejski tehničari, spremači, domari, kustosi, knjižničari i računovođe zajedno rade svaki dan čuvajući budućnost kulture u svojim rukama. Upoznajte ih!

Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca (izložba, Galerija Koprivnica)

Izložba predstavlja izbor od 32 fotografije iz bogate ostavštine Toše Dabca, jednog od najistaknutijih zagrebačkih fotografa, koja sadrži više od 200 tisuća negativa. Izložene fotografije predstavljaju se povodom 113. obljetnice rođenja to autora koji se poklapa s Međunarodnim danom muzeja, koje pripadaju u tzv. Dapčeve folklorne fotografije na kojima su prikazani motivi narodnih nošnji raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Budući da je Dabac fotografirao svakodnevicu, najčešće svakodnevicu Zagreba, ne iznenađuje što na izložbi prevladavaju fotografije narodnih nošnji zagrebačke okolice. Međutim, prikazani su i detalji i dijelovi narodnih nošnji Slavonije, Moslavine, Posavine, Bistre, Pokuplja, Istre, otoka Zlarina, Sinjske krajine, okolice Dubrovnika, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Izložene fotografije prikazuju svakodnevicu narodnih nošnji, a vještim okom Dabac je uspio zabilježiti i sačuvati vrijednosti kulture tradicijskog odijevanja. Izložbu dopunjuju originalni dijelovi narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji koji su tematski vezani za izložene fotografije.

zatvori