Zagreb, 30.01.2018. - Mala čigra u Hrvatskoj se gnijezdi uz morsku obalu, na rijekama Dravi i Savi, šljunčarama, akumulacijama s pješčanim otocima i sprudovima, no zbog stalnog uznemiravanja i nestanka staništa postala je iznimno rijetka pa ih na rijeci Dravi obitava samo četiri para, a gnijezdeća populacija crvenokljune čigre, pretpostavlja se, broji između 400 ii 700 parova, pa su nevladine organizacije 2018. proglasili Godinom čigre. foto HINA/ WWF Adria/ ml
Iz Općine Legrad pozivaju na pomoć malim čigrama, njihovim ambasadoricama.

– Maloj čigri potrebna je pomoć kako bi joj boravak na sprudovima naše rijeke Drave bio ugodan, a prije svega siguran. Svake godine male čigre u proljeće dolaze iz Afrike, gdje provode zime, dok na izoliranim šljunčanim i pješčanim sprudovima provode proljeće i ljeto te šire svoje obitelji osiguravajući tako opstanak vrste – kažu u Općini.

Napominju da se situacija mijenja unazad nekoliko desetljeća, ponajviše zbog ljudskih aktivnosti na rijekama, zbog čega su na Muri i Dravi u Hrvatskoj i Mađarskoj u prosjeku prisutna samo četiri para malih čigri.

– Izgradnja hidroelektrana, regulacija rijeka, vađenje šljunka samo su neki od razloga gubitka šljunčanih i pješčanih otoka, glavnih staništa naših ambasadorica. Sada su mali dijelovi rijeke Drave dom malih čigri, gdje još uvijek mogu naći mjesta za podizanje mladih te u plitkim vodama, uvalama i rukavcima dovoljno ribe da se prehrane – objašnjavaju.

Kako bi pomogli opstanku malih čigri, pozivaju na izbjegavanje hodanja po šljunčanim i pješčanim sprudovima tijekom sezone gniježđenja, od sredine travnja do kraja srpnja.

– Time ne smetate njihovim ptićima u gnijezdima. Time ćete im omogućiti povećanje populacije i osigurati da opet postanu česti susjedi na Dravi – zaključuju.