Koprivničanka Ksenija Martan uskoro će u zasluženu mirovinu pa će se napokon posvetiti stvarima koje voli – vožnji bicikla, šivanju, dekoriranju, ali i jednom neobičnom i zanimljivom hobiju – branju i sakupljanju djetelina s četiri lista.
Ustupila Ksenija Martan.

– Moji pokojni roditelji dobili su stan u zgradi u samom centru grada s prelijepim i velikim zelenim dvorištem, koje je godinama mijenjalo svoj izgled. Od ranog djetinjstva igrala sam se u travi i kad god bih pogledala dolje obavezno bih vidjela i djetelinu s četiri lista. S nama je živjela i moja prabaka, koja je govorila da sretne oči vide, a nesretne ruke beru djetelinu s četiri lista tako da u to vrijeme zbog njenog praznovjerja nisam brala djetelinu – prisjetila se Martan.

No, s obzirom na to da prabake odavno nema, Martan je polako počela otkidati te male biljčice i stavljati ih u debelu maminu kuharicu da se osuše, potaknuta vjerovanjem da će osoba biti sretna ako do Đurđeva pronađe djetelinu s četiri lista i stavi ju u neku knjigu.

Ustupila Ksenija Martan.

– Gdje god stanem nogom, obavezno nađem bar jednu djetelinu, ponekad i više jer ih ima u grmićima. Neke sam poklonila mojim dragim ljudima, obitelji, prijateljima, susjedima, jer nisu mogli vjerovati da ih uistinu pronalazim toliko. Suprug, sin i kćer su znali reći da mogu satima gledati u travu, ali da ne vide te četverolisne djeteline – objašnjava.

U zbirci ima više od 200 osušenih djetelina

Djeteline su u maminoj kuharici stajale godinama i tek prošle godine odlučila je napraviti nešto s njima.

– Tako je nastala moja zbirka od trenutno četiri uramljena okvira od po nekoliko desetaka djetelina, a u svakoj ih ima 80-ak. Nove čekaju sušenje pa će i one u ramu – kaže Martan.

Ima i nasljednika u sakupljanju djetelina
Ustupila Ksenija Martan.

Ističe kako je jako sretna jer ima i nasljednika u ovom sakupljanju djetelina, svog malog unuka Iana Rafaela koji ima pet godina.

– Kako živi sa sinom i snahom u Zagrebu, dolazi nam u posjet nekada na par dana, a nekada i duže, tako da vrijeme najčešće s njim provodimo u igri u našem prelijepom dvorištu. Svoju prvu djetelinu pronašao je prošle godine u srpnju igrajući se sa svojom tetom u dvorištu i rekao: “Teta, sada će baka biti sretna jer sam našao djetelinu s četiri lista”. Iako mislim da djeteline nemaju veze sa srećom, sretna sam sve dok su i moji najmiliji sretni i zadovoljni – zaključila je Martan.