Četvrtak, 18. travnja 2024.

Župan Koren o otvaranju škola: To je nakaradan princip odlučivanja, ili idu svi učenici ili ne ide nitko

'Ne može ići u školu onaj tko misli da može ili za koga njegov roditelj misli da može ili ne može, meni je to jedan nonsens'

S današnjim danom ponovno su otvorene osnovne škole u Republici Hrvatskoj i to za učenike nižih razreda odnosno razredne nastave. Ipak, način na koji je to odrađeno naišao je na brojne kritike, između ostaloga i u Podravini i Prigorju gdje gotovo nitko od učenika nije u školama.

U školama kojima je osnivač Grad Koprivnica svega je četvero učenika, troje u Područnoj školi Bakovčice i jedan u COOR-u Podravsko sunce. U osnovnim školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija danas nema nijednog učenika, u skladu s preporukom koju je župan Darko Koren prošlog tjedna uputio ravnateljima nakon što se pokazalo da je interes za pohađanjem nastave u ovakvim uvjetima gotovo nikakav.

Situacija nije puno bolja ni u drugim županijama, kazao je župan Koren na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

– Vidim da je ponegdje 15-ak, negdje možda 50-ak, najviše 200 učenika u školama. Kad vam kažem da je u tom rasponu od 1. do 4. razreda 1.884 učenika koji bi danas trebali ići u školu i da je u prvoj anketi svega 30-ak roditelja iskazalo interes za takvom vrstom nastave, procijenio sam da je to jedan nakaradan princip odlučivanja – kazao je Koren i dodao:

– S tim da sam ja prvi za to da djeca idu u školu! Ali, pod kojim uvjetima? Dakle, smatram da je ovo jedan egzaktan primjer neorganiziranosti i neodlučivanja. Najlakše je teret neke odluke prebaciti na nekoga drugoga. U ovom slučaju, taj teret koji je nosila ministrica prebačen je na roditelje. Meni je to nakaradan pristup – ponovio je Koren.

– Mi moramo donijeti odluku, mi smo postavljeni na određena mjesta da donosimo odluke. Ako je epidemiološka situacija pokazala da djeca mogu ići u školu, onda moraju svi ići u školu. Ako pak nije, onda ne može ići nitko. Ne može ići u školu onaj tko misli da može ili za koga njegov roditelj misli da može ili ne može. Meni je to jedan nonsens i čudi me da netko tko je nadređen tom sustavu to gleda tako blagonaklono. To je prije svega zdravstveno-epidemiološko pitanje i apsolutno sam uvjeren da smo mi postupili ispravno – ustvrdio je Koren te zaključio:

– A ako netko šalje dijete u školu samo zato da ga netko čuva jer ga nemaju kome ostaviti, neka ga dovede k meni, ja ću ga čuvati!

zatvori