Srijeda, 24. travnja 2024.

Koren o nezadovoljnim vatrogascima: Svake godine dajemo im više nego što moramo, a sada su potpali pod utjecaj politike

'U zadnje četiri godine Vatrogasnoj zajednici dali smo 1,2 milijuna kuna više od onoga što smo morali, a sada smo im samo privremeno skinuli 300.000 kuna za stvari koje nisu bile neophodne'

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije koja je održana 20. svibnja, vatrogasci su istaknuli nezadovoljstvo odlukom Županijske uprave koju je potvrdila i Županijska skupština da se rebalansom smanji njihov proračun.

Kako su istaknuli, proračun je smanjen za 300.000 kuna, od čega se najveći dio i to 240.000 kuna odnosi na nabavu neophodne vatrogasne opreme. Najavili su i prosvjed.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na jučerašnjoj je konferenciji za medije rekao da nije upoznat s prosvjedom te je dodao da su revizijama svih programa i proračuna kod donošenja rebalansa utvrdili da određena sredstva koja su u Vatrogasnoj zajednici bila namijenjena za nabavu opreme u tom trenutku nisu bila prioritet. Uz to, kaže i da su se vodili odlukom Vlade koja je obustavila sve javne nabave.

– Djelatnicima smo smanjili plaće za 10 posto, dužnosnicima za 15 posto, u dogovoru sa sindikatima kroz aneks kolektivnog ugovora ukinuli smo našim zaposlenicima božićnice, uskrsnice i regres, ukinuli smo vijećnicima naknade za tri mjeseca, političkim strankama smo smanjili naknade 50 posto na razini godine. Nismo ljudima smanjili plaće da bismo išli kupovati neke stvari koje sada nisu baš tako nužne – kazao je Koren.

>> Predsjedništvo Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije nije prihvatilo rebalans proračuna

Odobrena sredstva za redovnu djelatnost

Župan je dodao da je istina da su rebalansom smanjili proračun Vatrogasne zajednice za 300.000 kuna s napomenom da, ako se situacija na jesen popravi, da će se to vratiti.

– Vatrogasna zajednica dobila je sva sredstva koja su joj potrebna za redovnu djelatnost. Svake godine Vatrogasnoj zajednici davali smo 300.000 kuna više nego što je to zakonom predviđeno. Zakonom su točno određeni postoci u odnosu na izvorni proračun koliko koja županija mora dati vatrogasnoj zajednici. Mi smo svake godine dali 300.000 kuna više, znači u zadnje četiri godine 1,2 milijuna kuna, a sad smo tih 300.000 kuna privremeno skinuli – objasnio je župan.

‘Politika je ušla u vatrogastvo’

Koren smatra da je Vatrogasna zajednica potpala pod utjecaj politike.

– Mislim da se politika previše umiješala u rad vatrogasaca ove županije s kojima imam izuzetno dobar odnos, čak sam i sam postao vatrogasac prije osam godina. Ne znam tko nas želi posvađati s vatrogasnim sustavom. Tih par pojedinaca koji se igraju politike, čiji su sinovi neki politički dužnosnici pa onda oni lamantaraju na stožerima jedinica lokalne samouprave, govore svakakve objede o meni, čujem ja sve. Politiku treba izbaciti van iz vatrogastva – naglasio je.

Koren je još jednom istaknuo da su rebalansom skinuli 300.000 kuna, a to u svojim aktima mora provesti Vatrogasna zajednica jer će u protivnom biti predmet inspekcijskog nadzora.

Neću dozvoliti da se netko igra politike, a dobro znate tko se u Koprivnici igra vatrogasne politike i tko glumi nekakve rendžere po gradu i vatrogastvo koristi kao alat za nekakve svoje političke aktivnosti. To nećemo dozvoliti. To ću ja njima reći. Nek’ samo dođu na prosvjed, slobodno. Na jesen ćemo, ako situacija bude kako smo predvidjeli, omogućiti da se kupi i ta oprema koja je sada skinuta iz opravdanih razloga. A o tome ćemo još razmisliti do jeseni – zaključio je župan.

zatvori