Subota, 20. travnja 2024.

Klub SDP-a i laburista: ‘Postali smo županija – slučaj, tražimo da se utvrdi tko je za to odgovoran’

Oporbeni klub vijećnika Socijaldemokratske partije Hrvatske i Hrvatskih laburista u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije medijima se ponovno obratio priopćenjem u kojem komentiraju situaciju s koronavirusom u Podravini i Prigorju te pozivaju na utvrđivanje odgovornosti.

U posljednjih 48 sati u našoj su županiji potvrđene tri nove osobe zaražene koronavirusom, a dvije su preminule i sada ih je ukupno sedam. U koprivničkoj bolnici je hospitalizirano 30 oboljelih od čega su 28 štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kažu vijećnici SDP-a i laburista.

“Ova činjenica, nažalost, upućuje na to da će, vjerojatno, biti još umrlih, čime ćemo samo potvrditi svoju čelnu poziciju u RH. Jedino je u našoj županiji broj preminulih u odnosu na broj zaraženih oko 10% (7 preminulih od 74 zaražena), a po broju preminulih na 100.000 stanovnika smo u rangu sa Splitsko-dalmatinskom županijom”, kažu iz kluba oporbenih vijećnika te dodaju da je razlog tako velikom broju preminulih od ukupno zaraženih vjerojatno prodor infekcije u županijski Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

“U Domu su smješteni pripadnici najrizičnijih skupina, a očito su ignorirane propisane mjere zaštite – odlazak u trgovinu, raznošenje hrane po sobama, friziranje, vraćane neizliječenih osoba u Dom i slično”, tvrde vijećnici SDP-a i HL-a te se pitaju koliko se u Domu i sada pridržavaju propisanih pravila, s obzirom na to da se gotovo svakodnevno u toj sredini potvrđuju novi slučajevi.

“Kao županijski vijećnici već smo tražili utvrđivanje odgovornosti za situaciju nastalu u Domu, ali je na to izostala bilo kakva reakcija. Postali smo županija slučaj koja puni stupce novina i udarna je vijest u medijima, a nitko ne govori o pokretanju istrage zbog tolikog broja oboljelih, a sada i preminulih, ili recimo o smjeni ravnateljice i odgovornosti Upravnog vijeća Doma”, stoji u priopćenju koji su oporbeni vijećnici uputili medijima.

Kao drugi razlog za tu situaciju navode prodor infekcije u koprivničku bolnicu.

“Iz raznoraznih izjava nije najjasnije jesu li liječnici i medicinsko osoblje imali svu potrebnu zaštitnu opremu, ali ju nisu koristili ili zaštitnu opremu uopće nemaju. Također je nejasno da li je kod osobe s bakterijskom upalom pluća došlo do pogreške u postupanju ili je kriva loša komunikacija između ravnatelja i liječnice. Tko je odgovoran za dvoje zaraženih iz Pitomače? Sustav je preopterećen i pogreške se događaju, kažu! Kad su u pitanju ljudski životi, greške treba svesti na minimum, a ne ih objašnjavati kao nešto što je normalno. Tražimo da se utvrdi odgovornost za učinjene propuste i nećemo se zadovoljiti odgovorom da je za sve kriv virus sam”, kažu u klubu vijećnika SDP-a i HL-a.

“Ponovno tražimo i veći angažman predsjednika Županijske skupštine gosp. Pintara i očekujemo da na jednoj od pressica, na kojima se redovito pojavljuje, izvijesti javnost o svim mjerama i aktivnostima koje je, u nastaloj situaciji, on poduzeo po pitanju utvrđivanja odgovornosti ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe i ravnatelja Opće bolnice u Koprivnici”, poručuju oporbeni vijećnici.

“Ovdje treba govoriti i o odgovornosti župana, jer su čelni ljudi ovih institucija njegov izbor. Župan sam često govori da njegova plaća i plaće njegovih suradnika moraju biti velike, jer je i njihova odgovornost velika pa ih pozivamo da sada prihvate svoj dio odgovornosti.
Kao vijećnici dužni smo brinuti o kvaliteti pružanja usluga našim građanima i upozoravati na loše ili sumnjivo funkcioniranju županijskih institucija, stoga još jednom pozivamo da se utvrdi odgovornost mjerodavnih i nećemo prihvatiti da se i ovdje primjenjuje pravilo da politički podobne osobe ne mogu biti ni za što odgovorne”, zaključuju u priopćenju članovi kluba vijećnika SDP-a i HL-a u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije.

zatvori