Petak, 19. travnja 2024.

Jakšić i Pal odgovorili Mreži: Gdje je ta brza cesta? Možda se ona gradi, ali ju nitko od nas ne vidi

Gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal na današnjoj su konferenciji za medije povodom, kako su ocijenili, promašenog otvaranja osnovnih škola, odgovorili i koprivničkoj Mreži nezavisnih lista.

Podsjetimo, Jakšić i Pal prvo su na presici prošlog petka između ostaloga kritizirali državnu vlast zbog (ne)gradnje brze ceste i isplate dividende dioničarima Podravke protivno prijedlogu Uprave. Dan kasnije, koprivnička Mreža nezavisnih lista u svom je priopćenju te tvrdnje nazvala, između ostaloga, predizbornim spinom i demagogijom kako bi se Jakšić domogao saborske fotelje.

Nastavak je stigao na već spomenutoj današnjoj konferenciji za medije. Prvi se novinarima obratio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal:

– Gradonačelnik i ja smo se referirali na nešto što smo pročitali u medijima, prvo intervju s premijerom Plenkovićem u jednom lokalnom listu i onda s ministrom Butkovićem u jednom nacionalnom listu. Ne znam na koji dokument i na koju izjavu se oni referiraju kad kažu da “cesta ide”, možda oni imaju neku informaciju više, ne znam. Osam godina sam bio županov najbliži suradnik, dobro znam da je župan jako nezadovoljan situacijom da ta cesta ne ide dalje. No nisam siguran da su u ovoj situaciji gospoda na toj presici oni koji bi trebali braniti negradnju ceste – kazao je Pal na temu brze ceste.

Što se tiče isplate dividende Podravke, Pal je istaknuo da je i on mali dioničar Podravke, kao i članovi njegove obitelji.

– No ta “sića” koju ćemo mi kao mali dioničari sada dobiti nama u životu neće u principu značiti ništa, a Podravki će vjerojatno puno faliti. Donesena je odluka kontra prijedloga Uprave i Nadzornog odbora i mali dioničari su glasali protiv toga. Ne znam koga to Mreža brani u toj priči. Državu? Nisu čak ni svi fondovi bili za tu priču – ustvrdio je Pal.

Dotaknuo se i teme Komunalca koju je Mreža također navela u svom priopćenju, rekavši da je Pal nedavno spomenuo “probleme u Komunalcu” te da nije objasnio o kakvim se problemima radi.

– Ako ih zaista zanima na što sam mislio kad sam na Gradskom vijeću spomenuo “eventualni problem kod Komunalca”, onda su me mogli pitati da razjasnimo. No kad me već pitaju putem medija, onda ću im putem medija i odgovoriti. Radi se o tome da svi skupa trebamo razmisliti o ovome: Komunalcu smo svojevremeno natrpali sportske objekte, što nije njegova primarna djelatnost i to mu čini poteškoće. I morat ćemo kad-tad svi skupa, a morat ćemo svi skupa – a očekujem da ćemo svi skupa to napraviti jer volimo imati prvoligaše, volimo Podravku, volimo Slaven, volimo hrvače, volimo košarkaše, sve ih volimo – naći model da olakšamo poslovanje Komunalcu u tom segmentu jer ni jedan od takvih objekata nigdje u svijetu, a naročito ne ovakvi kakvi su naši bazeni, stadion, dvorane, ne mogu stvarati novu vrijednost. Oni su samo teret i trošak, ali trošak koji daje dodatnu kvalitetu života – zaključio je Pal.

Foto: Grad Koprivnica

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić također je kazao da mu nije jasno što točno koprivnička Mreža želi poručiti.

– Ne znam što je kod kolega iz Mreže stvorilo taj stres, nervozu i paniku. Vidim da su sebe i ministra Beroša proglasili političkim Golijatima. Vjerojatno ne znaju kako je ta priča s Golijatom završila, ja im svesrdno želim da ustraju na tom putu, politički naravno. Vrlo je zanimljivo da su najglasniji na koprivničkoj političkoj sceni onaj koji sjedi u Upravnom vijeću Doma za starije i nemoćne osobe i onaj koji sjedi u Upravnom vijeću bolnice, gdje se postavljaju svakakva pitanja. No prije svega očekujem da će to rješavati na svojim tijelima i prema onim ljudima kojima su nažalost neki i umrli jer se puno pitanja postavlja i povlači – rekao je Jakšić te nastavio:

– Kad sam spomenuo Dom, ja se sa generalom Krstičevićem politički u malo toga slažem. Cijenim njegov ratni put, ali čovjek je pokazao kako reagira moralna osoba bez obzira na to što je pitanje koliko je ili nije njegova krivica. Zadnji put su nam odgovorili da smo sad jako glasni oko Doma, a da smo šutjeli kad se radilo o bazenima. Neću nikoga imenovati, tamo se dogodila ogromna tragedija, no moram reći da su i Uprava Komunalca i Gradska uprava odmah pozvale sve istražne organe da rade svoj posao, tamo se i vodi pravosudni proces. Voditeljica bazena je iste večeri dala ostavku. Svi koji su pričali da se tu nešto lagalo i zataškavalo te nekoga štitilo lažu, što više govori o njima samima – kazao je Jakšić pa se vratio na temu brze ceste i Podravke:

– Ono što mi je jedino nejasno kod Mreže je gdje je ta brza cesta? Možda se ona gradi, a da ju mi svi skupa ne vidimo. Činjenica je da je u dokumentima i javnim istupima premijera i ministra prometa nema. A oko Podravke mogu samo reći da smo mi u ovoj priči apsolutno na strani Uprave, radnika i malih dioničara. Dakle država je preglasala male dioničare i dio fondova i država je na toj skupštini išla povlačiti dividendu u suprotnosti s prijedlogom Uprave. E sad ako se Mreža pretvorila u to da brani isključivo državu i dva mirovinska fonda, a da je protiv Uprave, radnika i malih dioničara koji su na toj skupštini preglasani, neka im je sa srećom i ja im želim da na tom putu ustraju. Siguran sam da će im to građani honorirati već na narednim izborima – zaključio je Jakšić.

zatvori