Subota, 20. travnja 2024.

Izložba ‘Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca’ u Galeriji Koprivnica

Nakon gostovanja u Makedoniji te Vinkovcima, Kutini i Etnografskom muzeju u Splitu, u novonastalim okolnostima u Galeriji Koprivnica 18. svibnja predstavljena je gostujuća izložba autorice Bojane Poljaković Popović ‘Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca’.

Izložba predstavlja izbor fotografija iz tzv. folklornog opusa Toše Dabca snimljenih na ulicama grada Zagreba, ali i diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Riječ je o umjetničkim fotografijama koje prikazuju raznovrsnost motiva tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva i odijevanja, poput muške i ženske svečane narodne nošnje, radne i svakodnevne nošnje, dječje nošnje i folklornih kostima.

Izložene fotografije prikazuju svakodnevicu narodnih nošnji, a vještim okom Dabac je uspio zabilježiti i sačuvati vrijednosti kulture tradicijskog odijevanja. Izložbu dopunjuju dijelovi narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji koji su tematski vezani za izložene fotografije poput slavonske pletene veste jankela i kabanice ukrašenu vrpcom šujtašem, marame za glavu krpe koju su nosile udane žene iz okolice Travnika, jamničkog oglavlja kapice rogi, sinjskog muškog prsluka ječerme s tokama i drugi.

Dio izložbe su kreativne virtualne radionice “Narodne nošnje naših predaka” namijenjene djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovne škole kako bi se putem fotografija i odjevnih predmeta upoznali s kulturnom baštinom koju čine narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske. Pristigli radovi nastali na radionici bit će objavljeni na društvenim mrežama (Facebook stranica Muzeja grada Koprivnice) od utorka, 2. lipnja 2020.

Izložba se može razgledati u Galeriji Koprivnica do 12. lipnja 2020. godine, ponedjeljkom od 8 do 15 sati, utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ulaz je besplatan.

Marija Mesarić
Muzej grada Koprivnice

zatvori