Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Građani uputili peticiju Gradskoj upravi: Zaustavite višegodišnji teror vrana!

Gradu su, međutim, mogućnosti rješavanja tog pitanja jako ograničene

Stanovnici dijela Koprivnice uputili su peticiju Gradskoj upravi da nešto poduzme po pitanju vrana koje su se u velikom broju namnožile na području grada.

Na to ih je, prema njihovim riječima, potaknuo višegodišnji teror vrana, točnije gačaca  graktanjem i izmetom, a kažu da je bilo i napada na ljude kada su se skupine ptica u niskom letu zalijetale u glave osoba koje su ih htjele otjerati.

“Vrane su se razmnožile do neslućenih razmjera, teroriziraju stanovnike svojim graktanjem, izmetom, a desilo se i par napada na ljude koji su ih htjeli otjerati iz svoje blizine. Neshvatljivo je da su ovakve štetočine zaštićene dok čovjek nije”, poručuju građani iz Ulice Ante Starčevića, Ivanjske, Trga slobode, Trga kralja Tomislava i Ulice pravednika među narodima. Peticiju je do sada potpisalo 30 građana.

Snimio Marko Posavec.

Priča s vranama nije nova i već godinama se pokušava riješiti, no to nije tako jednostavno, odgovor je Gradske uprave.

– Imali smo već dosta zahtjeva da poduzmemo nešto po pitanju vrana, ne samo iz tog dijela grada nego i iz drugih – rekao je Dravi.info pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

– Od ožujka smo krenuli s orezivanjem grana na više lokacija u gradu. No, čim se u gnijezdima pojave jaja, a to je negdje polovicom travnja, stabla više ne smijemo dirati. Tada smo stali, vrane sada imaju mlade i mi po propisima više ne možemo ništa – objasnio je Golubić. Osim toga, i samo orezivanje ne rješava problem jer se vrane naprosto presele drugdje, a često ponovno nasele i orezana stabla.

U Gradu razmatraju i kreativnija rješenja poput angažiranja sokolara koji bi ptice grabljivice vodio gradom da rastjeraju vrane, razmišljalo se i o vjevericama, no i to bi imalo samo ograničen učinak, zaključio je Golubić.

zatvori