Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Nino Smolak o svojoj ljubavi – fotografiji: Najviše volim prekrasne detalje naše Koprivnice i prirodu

Hobi Koprivničanca Nine Smolaka već je dugi niz godina fotografija. Kako kaže, fotografiranje mu omogućuje da se opusti, odmori od obaveza i makne od svakodnevice, a sve to radeći nešto što voli.

Ljubav prema fotografiji i videografiji kod njega se razvila još u mlađim danima. Gledajući njegov album vrlo biste lako mogli zaključiti da je riječ o profesionalnom fotografu, no Nino je kroz život sam razvijao svoje vještine.

– Život je neprekidno upijanje znanja, ukoliko te nešto posebno zanima čitaš, učiš… Amater sam, o fotografiji sam učio sam i nisam pohađao tečajeve ni seminare. Puno je toga dostupno na internetu pa možete naučiti većinu stvari koja vas zanima. Upornošću i radom postiže se cilj – kaže Nino.

Ustupio Nino Smolak.

Na njegovim fotografijama najčešće se može vidjeti priroda, okoliš, portreti i građevine, a posebno ga inspirira i naš grad.

– Najviše volim fotografirati prekrasne detalje naše Koprivnice i prirodu. Zašto prirodu? Priroda oslobađa, ljepota prirode je veličanstvena, a njezina posebnost izaziva kreativnost. Šetnja po prirodi, opuštanje i sloboda izazivaju u meni spontanu kreativnost kojom prikazujem ljepote okoline koja nas okružuje, a koje ponekad nismo svjesni.

Ustupio Nino Smolak.

Želja mu je da svojim radovima izazove reakciju, emociju ili potakne gledatelja na razmišljanje. – Fotografija ponekad u određenom trenutku može imati i poruku, ovisi o tome kako je gledatelj doživi. Svaki gledatelj vidi fotografiju na svoj način, to je subjektivno. Cilj je da svatko ponaosob doživi fotografiju na svoj način – govori nam Nino.

O izložbi svojih fotografija zasad ne razmišlja jer mu online platforme omogućuju jednostavno dijeljenje svojih radova s obitelji, prijateljima i svim ljubiteljima ove vizualne umjetnosti.

– U današnje vrijeme društvene mreže nam omogućavaju da dijelimo svoje objave, tako da su povremeno i moje fotografije dostupne drugim ljudima koje to zanima – govori nam Nino i dodaje da svoje fotografije printa na canvas platna i stavlja u okvire pa neki motivi krase zidove kuća njegovih prijatelja.

Ovaj će hobi najvjerojatnije ostati u obitelji, kaže Nino, jer osim što i njegov brat voli stati iza objektiva, svoju ljubav i strast prema fotografiji već prenosi i na mlađe.

zatvori