Srijeda, 27. ožujka 2024.

Dr. Vadla: Do kraja svibnja mogli bismo pronaći sve potencijalno pozitivne iz koprivničkog Doma za starije i nemoćne

S današnjim danom u Podravini i Prigorju registrirano je 89 oboljelih, 37 je osoba ozdravilo i 13 preminulo, rekla je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla.

>> Dr. Devčić o reaktivaciji sustava: U bolnici se dnevno obavi 30-ak operacija, liste čekanja su revidirane

>> FOTO/VIDEO: U Podravini i Prigorju nema novozaraženih koronavirusom, još tri osobe ozdravile

– Kad to oduzmemo, s današnjim danom imamo 39 oboljelih, od toga pet iz opće populacije i 34 u našem Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Četiri ih se odnosi na zaposlenike, a 30 na štićenike. Proces je krenuo na bolje: u našem domu imamo pet ozdravljenih zaposlenika koji se vraćaju u sustav i pet ozdravljenih štićenika, od kojih se četiri danas vraćaju iz bolnice u Dom – rekla je dr. Vadla.

Osvrnula se i na daljnji tijek situacije koji očekuje koprivnički dom i rekla da će sa sutrašnjim danom određenom broju štićenika koji se nalaze u samoizolaciji u stacionaru 2 uzeti obriske i utvrditi postojeće stanje.

Draženka Vadla
Snimio Marko Posavec.

– Moguće je da netko od njih pokaže pozitivitet bez obzira na to što ne pokazuje nikakve smetnje svih ovih 14 dana samoizolacije. I još nam ostaje svega pet štićenika iz tog poola koje ćemo u idućem tjednu obrisati jer tada im izlazi samoizolacija – kazala je.

Objasnila je da se to mora napraviti kako bi se vidjelo njihovo stanje nakon 14 dana, ali i zato što se štićenici koji su preboljeli koronavirus vraćaju u Dom pa se na ispravan način treba isplanirati kako će ih se smještati.

– U ovom i idućem tjednu iscrpit ćemo onaj pool za koji smo stalno govorili da postoji određeni broj štićenika pa i zaposlenika koji su u samoizolaciji i kroz ta dva tjedna ćemo ih testirati, definirati stanje i to će u ovom slučaju biti kraj priče – napomenula je.

Zaključila je da bi do kraja svibnja mogli sve potencijalne pozitivne pronaći i hospitalizirati, ako je potrebno.


Još uvijek zabranjene posjete

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica Verica Šarlija osvrnula se na popuštanje mjera koje se odnose na posjete u domovima za starije.

– S obzirom na našu epidemiološku situaciju, mi smo donijeli odluku da ćemo ovaj tjedan pričekati s dozvoljenim posjetima našim stanarima. Krajem tjedna vidjet ćemo hoćemo li to moći sljedeći tjedan realizirati – rekla je Šarlija.

Verica Šarlija
Snimio Marko Posavec.
zatvori