Petak, 19. travnja 2024.

Dr. Devčić o reaktivaciji sustava: U bolnici se dnevno obavi 30-ak operacija, liste čekanja su revidirane

Na COVID-odjelu koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” trenutno je smješteno 30 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica pozitivnih na koronavirus.

>> FOTO/VIDEO: U Podravini i Prigorju nema novozaraženih koronavirusom, još tri osobe ozdravile

Od tih 30, 20 ih nema simptome odnosno nisu razvili kliničku sliku tipičnu za COVID-19, rekao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Preostali pacijenti razvili su kliničke slike koje su dominantno povezane s njihovim kroničnim bolestima, rekao je Devčić. Napomenuo je i da je počeo proces ozdravljenja osoba iz Doma za starije i njihov povratak u Dom, naravno u postroženim uvjetima nego ranije:

– Vjerujem da ćemo u naredna tri do četiri tjedna imati još bolje vijesti, odnosno da će se većina njih oporaviti. Nadamo se tome.

Neke su osobe već dugo pozitivne, no u pravilu nemaju simptome i vjerojatno nisu opasne po okolinu, rekao je Devčić. Ipak, treba tu i tamo očekivati još pozitivnih:

– Činjenica je da, uz sav taj komorbiditet koji se javlja kod starijih osoba hospitaliziranih u bolničkom sustavu diljem Hrvatske, da ćemo u narednim mjesecima najvjerojatnije povremeno imati osobe koje će, iz slike nejasnih febrilnih stanja – temperature, respiratornih, urinarnih ili drugih simptoma – pokazati kao COVID-pozitivne. Mi smo u bolničkom sustavu spremni na takve situacije.

Mato Devčić
Snimio Marko Posavec.

Prošlog tjedna krenula je reaktivacija bolničkog sustava. Pokrenuta je kompletna dijagnostika i poliklinika te dio stacionara i operacija, kazao je Devčić. Dnevno se u koprivničkoj bolnici obavi 30-ak operacija, a u sklopu pripreme za njih svi se pacijenti testiraju na koronavirus. Devčić vjeruje da ni to neće još dugo potrajati budući da opterećuje i usporava sustav. No, većih čekanja, kazao je, ipak nema:

– Povremeno ima određenih zastoja. Revidirane su sve liste čekanja, posebno za najviše opterećene dijagnostike – magnetnu rezonancu i MSCT uređaj. Liste čekanja za magnetnu rezonancu sada su 40 do 45 dana, a za CT liste čekanja praktički nema, može se doći na red u roku od nekoliko dana.

Liste čekanja za ultrazvuk, dodao je Devčić, određuju se po prioritetima i u pravilu nisu jako dugačke. Ono na što se dugo čeka su operacije proteza, ponajviše kuka i koljena, za koje se čeka između 500 i 600 dana no to nije povezano s koronavirusom, to je proces koji je dugo takav i za koji je bolnica na razne načine limitirana u svojim mogućnostima da bi to išlo brže, zaključio je Devčić.

zatvori