Subota, 20. travnja 2024.

Biskup Radoš objavio kada će se u Varaždinskoj biskupiji moći održati slavlja prve pričesti i svete potvrde

Biskup mons. Bože Radoš uputio je pismo svećenicima u Varaždinskoj biskupiji u kojima ih je uputio o datumima i načinima održavanja ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i svete potvrde.

Navedena liturgijska slavlja, poručio je biskup, slijedom popuštanja mjera zaštite od epidemije koronavirusa sada se mogu konkretno planirati.

Tako se slavlja prve svete pričesti mogu planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja. No, mogu se održavati i kasnije, do polovice srpnja ili tijekom jeseni, o čemu župnici trebaju donijeti odluku u razgovoru s roditeljima prvopričesnika. S pripravom za prvu pričest treba početi što ranije jer će, s obzirom na situaciju, biti drugačija od uobičajene. Pritom se treba pridržavati svih općih mjera i preporuka za zaštitu od epidemije, naveo je biskup Radoš.

“Slavlje sakramenta prve svete pričesti je i prvi susret djece sa sakramentom pomirenja, zato u pripravi prvopričesnika osobitu pozornost posvetite i pripravi za slavlje. Učinimo što možemo da im to bude radostan susret s Božjom ljubavlju kojemu će uvijek rado pristupati i njemu se ponovno vraćati. Samo slavlje prve svete ispovijedi neka se održi, po običaju, koji dan neposredno prije slavlja prve svete pričesti te neka bude organizirano na način kako predviđaju preporuke za slavlje ispovijedi u ovim prilikama; u prikladno uređenom i pripravljenom prostoru, koji će čuvati privatnost svake osobe, kao i svetost sakramenta, te na svima dostupnom i vidljivom mjestu. Podsjećam da Crkva, zbog prijašnjih bolnih iskustava, osobito danas vodi brigu o zaštiti i primjerenom odnosu prema djeci i maloljetnicima u našim crkvenim ustanovama i da je tu postavila vrlo visoke standarde, pa vas molim da tome posvetite pažnju”, poručio je biskup Radoš.

Mjesto slavlja prve pričesti može biti župna crkva ili otvoreni prostor uz crkvu, a posebno treba obratiti pozornost na način primanja presvete euharistije na dlan ruke.

Datum slavlja svete potvrde može biti od svetkovine Presvetog Srca Isusova (19. lipnja) do 17. nedjelje kroz godinu (26. srpnja), te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije (8. rujna) do svetkovine Krista Kralja (22. studenoga).

“Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju – ljetnom ili jesenskom – organizirati podjeljivanje svete potvrde u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost”, glasi uputa biskupa Radoša.

“Kandidate potaknite da kroz ovo razdoblje, osim same katehetske priprave, redovito sudjeluju na nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljima, kao i da nastoje svojim životnim izborima pokazati svjedočanstvo kršćanskoga života. One koji se pripravljaju da u jesenskom razdoblju pristupe svetoj potvrdi potrebno je podsjetiti da tome izboru svakako pripada i odluka da kao budući učenici srednjih škola prilikom upisa u njih izaberu katolički vjeronauk, a na istu roditeljsku dužnost i moralnu obvezu potaknite i njihove roditelje.”

Zbog velikog broja kandidata za svetu pričest i svetu potvrdu, slavlja se mogu održati u više navrata s kandidatima podijeljenima u skupine, dodao je biskup.

Pismo je u cijelosti dostupno na internetskim stranicama Varaždinske biskupije.

zatvori