Srijeda, 27. ožujka 2024.

Željka Trepotec u Njemačkoj radi na dijagnostici koronavirusa: Kao pojedinci možemo doprinijeti budućnosti čovječanstva

Koprivničanka Željka Trepotec, o kojoj smo nedavno pisali, javila nam se iz Njemačke gdje radi u dijagnostičkom laboratoriju onkološke poliklinike i s nama podijelila informacije o trenutačnoj situaciji.

Ova mlada Koprivničanka studirala je molekularnu biologiju, nedavno je doktorirala u Münchenu, a trenutno je članica dijagnostičkog tima koji se bavi implementacijom laboratorijskih metoda dijagnosticiranja koronavirusa.

Rade samo zdravstvene i laboratorijske ustanove, ljekarne te trgovine prehrambenim proizvodima

– Kao i u većini europskih zemalja, i u Njemačkoj trenutno vlada moto bleib’ zu Hause iliti “ostani doma”. Stanje je vrlo slično kao i u Hrvatskoj: obavezne su restrikcije socijalnih aktivnosti, što za dio stanovništva i nije neka novotarija. Bavarska je najteže pogođena regija pa su sukladno tome i restrikcije ovdje jače. Zabranjen je izlazak iz doma ako nije zbog posla, zdravlja, kućnih ljubimaca ili sporta, a policijske patrole neprekidno kruže i opominju one koji se tih pravila ne drže – rekla je Željka.

Dodala je da rade samo zdravstvene i laboratorijske ustanove, ljekarne te trgovine prehrambenim proizvodima. Istaknula je da je ograničen broj pojedinaca u trgovinama, a manji dio nosi zaštitnu opremu poput maski i rukavica.

Ustupila Željka Trepotec.
Testira se pola milijuna osoba tjedno, detektiraju se asimptomatski pojedinci

– Zanimljivo je da, uz velik broj zaraženih, koji u ovim trenucima prelazi 100.000, broj umrlih je daleko manji od ostalih zemalja, točnije oko 1,7 posto. To se može objasniti kroz nekoliko parametara, a jedan od njih je testiranje velikog broja pojedinaca, broj koji se sada kreće oko pola milijuna tjedno. Time se zapravo detektiraju i asimptomatski pojedinci, koji u nekim drugim zemljama ne bi bili podvrgnuti testiranju. Uz to, Njemačka ima izvrstan zdravstveni sustav, kvalitativno i kvantitativno, čime se osigurava pravovremeno liječenje i njega svakog ugroženog pacijenta – objašnjava ova mlada doktorica znanosti.

Za razliku od Hrvatske, napominje da se tamo uvelike potiču privatni laboratoriji na uvođenje dijagnostike testova za koronavirus, čime se znatno povećava kapacitet testiranja, ali i podupire privatno poduzetništvo.

Ustupila Željka Trepotec.
Postoje dvije metode detektiranja koronavirusa

– S obzirom na to da sam dio dijagnostičkog tima i sudjelujem u implementaciji laboratorijskih metoda dijagnosticiranja koronavirusa, pokušat ću laički objasniti principe na kojima testovi počivaju. Efikasna i brza detekcija virusnih nukleinskih kiselina, koja se provodi u cijelom svijetu, temelji se na molekularnoj metodi zvanoj RT-qPCR. Trenutačno je to jedini način detekcije nositelja koronavirusa. Metoda je standardizirana i pouzdana te se može brzo prilagoditi potrebama kliničkog ispitivanja – napominje Željka.

Objašnjava da se koronavirus sastoji od proteinske kapside oblika krune koja ga obavija i jednolančane RNA kao nositeljice genetske upute. Dodaje da procedura testiranja započinje uzimanjem brisa grla ili nosa sterilnim štapićem, a nakon što bris stigne u laboratorij, izolira se RNA iz uzorka, odvajajući je tako od ostalih komponenata uzorka poput stanica i enzima. Kako je virusni genom pohranjen u molekulama RNA, prvi korak je prepisati genom iz RNA u DNA, pomoću enzima reverzne transkriptaze.

Ustupila Željka Trepotec.

– Metodom qPCR (kvantitativna polimerazna lančana reakcija) točno zadane regije virusnog genoma eksponencijalno se umnožavaju, ako je specifično SARS-CoV-2 virusni materijal prisutan u uzorku. Te regije genoma obilježavaju se fluorescentnim bojama koje omogućuju kvantifikaciju DNA u uzorku, a cijeli proces odvija se iteracijom ciklusa u uređaju koji koordinira temperaturu po zadanim parametrima. Jednostavnije rečeno, nakon svakog ciklusa, specifična regija DNA se udvostručuje, što se očitava kroz porast intenziteta fluorescencije. Time se može detektirati već i nekoliko kopija virusne RNA u uzorku, koji će se tada očitati kao pozitivan – naglašava Željka.

S druge strane, ističe da postoji i druga, serološka metoda, kojom se otkriva prisutnost antitijela kao specifični imunološki odgovor na infekciju i ona tek polako dolazi na tržište.

Kombinacijom metoda mogli bi se detektirati pojedinci koji su trenutno inficirani i oni koji su bili zaraženi, ali su se oporavili

– Upravo zbog složenosti ove metode, naglasak znanstvenika stavljen je na razvoj, kako bismo pravovremeno mogli iskoristiti njene potencijale. Kombinacijom tih dviju dijagnostičkih metoda mogli bismo detektirati ne samo pojedince koji su trenutno inficirani, već i one koji su bili zaraženi i oporavili se, ali i nositelje imunosti. Takvi podaci od presudne su važnosti kako za trenutno zdravstveno stanje populacije, tako i za predikciju budućih pandemija te uputa kako se nositi s tim – smatra ova mlada znanstvenica.

Naglašava da je ovo rijedak trenutak u našim životima kada kao pojedinci možemo značajno doprinijeti budućnosti čovječanstva.

Budimo odgovorni, slušajmo stručnjake – zaključuje.

zatvori